HomeNieuwsSociale ZakenDe nieuwe oudere heeft geen idee wat zorg zal kosten

De nieuwe oudere heeft geen idee wat zorg zal kosten

nieuweoudere
De ‘nieuwe oudere’, de 50-plusser die de komende jaren steeds meer zorg nodig heeft, heeft geen idee hoeveel dat straks gaat kosten. Dat blijkt uit de Nationale 50+ Monitor 2013 van Bureauvijftig en Actiz. Het onderzoeksrapport werd zaterdagmiddag aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

‘Bij 87 procent van de ruim 3100 ondervraagden heerst onwetendheid’, licht een woordvoerder van Bureauvijftig toe. ‘De anderen, die zeggen wel een idee te hebben over hun toekomstige zorgkosten, zitten daar vaak naast.’ Zo denkt 38 procent dat ze slechts tussen de 100 en 500 euro per maand zullen moeten neertellen. ‘Dit terwijl zij juist door de nieuwe kabinetsplannen flink meer gaan betalen dan de huidige zorgkosten.’ De meeste andere inschatters rekenen wel op fors hogere lasten.

64 procent van de 50-plussers die momenteel nog geen enkele zorg nodig hebben, bereiden zich ook nog niet voor op het moment dat ze het zonder hulp niet meer redden. Dat is namelijk nog lang niet aan de orde, vinden zij. 3 op de 10 ondervraagden denkt daar wel al over na, maar zet nog geen concrete stappen. Een kleine groep (6 procent) oriënteert zich alvast op zorgmogelijkheden, bijvoorbeeld via internet of via familie en vrienden.

Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden is niet bereid om zijn of haar vermogen te gebruiken om (toekomstige) zorgkosten te betalen. 40 procent verwacht dat de overheid die lasten op zich neemt.

Sociale Zaken artikelen