HomeNieuwsColumnWie zegt dat het glas halfvol is, die is toch gestoord(?)

Wie zegt dat het glas halfvol is, die is toch gestoord(?)


Met mij gaat het goed, maar met Nederland gaat het slecht. Mijn denken sluit zo naadloos aan bij de meeste geënquêteerde Nederlanders. Met deze instelling en droog feit belde ik met de partijvoorzitter van de Stadspartij-Beemster Polder Partij.
Wat is het geval. De leden kregen van de voorzitter
, net als ik, een Kerst- en Nieuwjaarswens. Een bericht opgesteld vanuit het principe: het glas is halfvol.

Ik belde en vroeg; ‘mag ik je even storen?’
‘Ik ben al gestoord’ was het antwoord.
En daarmee sloeg hij voor mij de spijker op de kop: redeneren vanuit het halfvolle glas en nu ook  nog bekennen dat je al gestoord bent.

Persoonlijk denk en redeneer ik net als de meeste influencers, die veel Nederlanders in estafette vorm bijpraten, met het bericht dat het glas halfleeg is. Dat er nog wat inzit moet altoos nog maar blijken, er is namelijk altijd wel genoeg over dat reden tot somberen geeft. Goed nieuws leeft nu eenmaal niet in Nederland. Goed nieuws is geen geliefd nieuws in ons hedendaags medialand. En als dat wel zo dreigt te zijn, dan zijn er altijd wel flinke rafels aan te ontdekken.
Denk aan de verafgoding van Max. Het half lege glas meldt: niet in Nederland geboren, Belgische moeder, niet in Nederland woonachtige en ook als ‘Nederlander’ belasting ontwijkend. Dus waar hebben we het over? En dan nog sportman van het jaar ook en neemt niet eens de moeite om zelf de prijs in ontvangst te nemen en ons zo te bedanken.

Terug naar het telefoongesprek met de partijvoorzitter. Die toonde zich verheugd over het feit dat onze partij van 6 naar 9 zetels steeg, dit terwijl in de regel bestuurspartijen meestal verlies leiden. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. En als die wind er niet is dan zijn er genoeg blazende criticasters. Waar haalt deze man al dat positivisme vandaan?
Dat bij ons de Stadspartij Purmerend en Beemster slechts 9 van de 37 zetels veroverde (merk op dat het glas slechts voor 9/37-e vol is) en dat er inmiddels 13 partijen in onze gemeenteraad zijn doet het ergste vrezen. Het zal toch ook niet net als op landsniveau maanden gaan duren alvorens er een nieuw team, met een idee, de stad gaat besturen?
Ik vrees het ergste, totdat het tegendeel waar wordt, maar dan vinden ik net als zo velen wel weer wat nieuws om pessimistisch over te zijn.

Priklocatie evenementen terrein

Pas sinds kort opende er een priklocatie voor de regio Purmerend. De regio Purmerend zou daarvoor aanvankelijk moeten uitwijken naar een buitengaatse uithoek een plek nabij de ingang van de Coentunnel. Het was een oplettend raadslid die dit toch wel te gortig vond; en… hij kreeg gehoor. Je houdt er een rare smaak van in de mond over.
Op ons evenemententerrein is nu de derde prik te halen, als… het je lukt om tijdig deze prik te bestellen. En dan is volgens de deskundigen nog maar de vraag of het helpt tegen het snel muterende virus. In Israël gaat overigens de vierde prik al in, dus dat belooft weinig goeds.

Dat die ‘pas’ derde prik op een evenementen terrein moet worden gehaald is natuurlijk sowieso een vorm van optimisme die de wrang aandoet.
Laat ik duidelijk zijn en iets positiefs opmerken, ik vind dat de heren Rutte en De Jonge en hun RIVM/covid team het prima doen gegeven de situatie. Begrijpelijk tegelijkertijd is het om in onze aangemoedigde nationale half lege glas stemming te zien dat ze voortdurend worden neergesabeld. Dat houdt de stemming er in.

Verpozing, natje en droogje, Churchill

De uitgaanslocatie Koemarkt heeft ondertussen de wind niet mee. Als ik de landelijke horeca astrologen volg heeft de horeca branche een slechte kans om tijdig genoeg weer open te mogen om de verliezen weg te kunnen werken. Dat belooft niets goeds om er in ’t Stadje weer een bruisend gebeuren van te kunnen maken.

De supermarkten en andere essentiële winkels zullen daarnaast door de snel veranderende virus mutaties niet buiten schot kunnen blijven; ook snel dicht dus, dat is de dreiging.
Online eten en spullen bestellen zullen vervolgens ook op de tocht komen vanwege de gevaarlijke en besmettelijke huisbezoeken van de diverse koeriers en leveranciers.
Zelf oefen ik al een tijdje in het afhalen van voedsel bij de boer. Het landbouwgebied – De Beemster-  is om de hoek en de vele stalletjes van de agrariërs langs de weg zijn een openbaring en uitkomst. Ook wil ik nog kwijt dat het overleven van de ‘tijdelijk’ stijgende voedselprijzen, op de fiets met een betaalbaar half mudje aardappelen en een pak winterwortelen in de zijtassen, toch wel een zekere voldoening geeft. Sportief ook zult u denken, maar dat is schijn. Ik ben een fan van Winston Churchill die op een vraag van een journalist: ‘No sports! Absolutely no sports! Just whisky and cigars’ antwoordde en daar zijn halfvolle glas gevoel uithaalde. Maar dit terzijde!

Voor ik het vergeet. Dit jaar zal de vorst wel ondanks of juist door de klimaatkwestie (wie zal het zeggen) weer eens zodanig ouderwets kunnen toeslaan dat de Elfstedentocht door zou kunnen gaan. Zou kunnen gaan, want het virus zal ook dit evenement onmogelijk maken, ik somber maar vast voor de zekerheid.

Voor de zekerheid

Slechts een optimist die het glas als halfvol verkoopt vergeet wat achter hem ligt en kijkt louter voorwaarts. Daar is geen enkel reden toe.
Het nieuwe jaar zal volgens het halflege glas principe juist veel lijken op het afgelopen jaar. Een voorbeeld? De levering van licht en warmte in huis zullen ook het komende jaar weer ‘tijdelijk’ duurder worden. Ook het gevolg van de Europese politici die een mislukt idee, met alle goede bedoelingen van dien, uitbroeden. Politici zijn ook net mensen en een mens leeft nu eenmaal te kort om te leren van zijn ervaringen.

Ondanks al dit gemopper -dat als gezever kan worden weggezet- wens ik, al is het maar voor de zekerheid, alle lezers een gezond en onveranderlijk goed nieuw jaar toe.

Column artikelen