Verkiezingstijd

roaldcolumnHet is weer verkiezingstijd. En dat is te merken. De PvdA begint traditioneel te draaien en heeft nu ook bedenkingen tegen de sloopplannen van een corporatie. De VVD heeft het ook traditioneel over zaken die niets te maken hebben met de gemeentepolitiek zoals de spitsheffing. Straks komt de hypotheekrente weer aan bod. Dit alles doet me denken aan een verhaal dat ik onlangs ergens las over politici op campagne.

Op een dag wordt een bekende partijleider van een bekende landelijke partij door een tram overreden. Hij overlijdt ter plekke. Zijn ziel komt bij toeval bij de hemelpoort aan.
Heilige Petrus staat voor de deur en heet de politicus van de landelijke partij welkom in de hemel. ‘Maar’, zegt Petrus, ‘een politicus van een landelijke partij moet bij de hemelpoort een test doen. Let wel, het is een keuze voor de eeuwigheid en God wil niet dat een politicus van een landelijke partij zich niet thuis voelt. Vandaar het volgende. U gaat 24 uur naar de hel en daarna 24 uur naar de hemel. Daarna kiest u zelf waar u dan voor de eeuwigheid wilt blijven.’
Petrus wijst de politicus van een landelijke partij de weg naar de lift en samen gaan ze omlaag, steeds dieper tot ze bij de hel aankomen. De deur gaat open en wat ziet de politicus.

Mooie golfbanen, een schitterend clubgebouw en in de verte veel collega’s van de overige landelijke partijen. Allemaal netjes gekleed.
Zodra ze hem zien rennen ze naar hem toe en er worden herinneringen opgehaald over de tijden dat ze zich met de burgers vermaakten. Daarna gaan ze een potje golfen en in de avond wordt gedronken en gegeten in het clubhuis. Lekkere whisky en kreeft in overvloed. De nacht wordt doorgebracht met mooie dames. De duivel komt persoonlijk langs en de politicus van de landelijke partij vindt hem best aardig.
Na 24 uur gaat de lift deur weer open en Petrus roept naar de politicus, ‘u tijd is verstreken.’ Bedroefd neemt de politicus afscheid van zijn vele vrienden.
Met de lift gaat hij samen met Petrus omhoog en steeds hoger. Dan komt hij in de hemel. Daar mag hij met een harp van wolk naar wolk springen en zo verstreek de 24 uren.
Weer verscheen Petrus. ‘En heeft u gekozen’, vraagt Petrus aan de politicus van de landelijke partij?
‘Luister’, zei de politicus van de landelijke partij, ‘de hemel is prachtig, maar ik denk dat ik me meer thuis zal voelen in de hel’.
‘U heeft gekozen’, zegt Petrus en samen gaan ze met de lift naar beneden.
De deur van de lift gaat open en de politicus van de landelijke partij ziet zijn collega’s in smerige kleding, ze moeten troep van de grond oprapen, het clubgebouw ziet er uit als een krot. De duivel grijpt de politicus van de landelijke partij in zijn nekvel en schreeuwt: ‘ aan het werk.’
‘Maar, maar’, zegt de politicus van de landelijke partij, ’gisteren stond ik met mooie dames te praten, te golfen en kreeft te eten. Wat is er gebeurd?’

‘Heel simpel’ antwoordt de duivel:  ‘GISTEREN WAREN WE OP CAMPAGNE, MAAR VANDAAG HEEFT U GEKOZEN!’

Purmerenders, wees dus op uw hoede!!

Programma 2022-2026