Stadspartij boekt grootste overwinning in Purmer-Noord

061405-potlood
De Stadspartij heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart jl. de meeste stemmen gewonnen in de Purmer-Noord. Dat blijkt uit cijfers die de gemeente Purmerend vorige week publiceerde. Ruim 13% van de Purmer-Noord die naar de stembus kwam, stemde op de lokale partij. Al sinds de eerste verkiezingsdeelname in 1994 heeft de Stadspartij de meeste kiezers in de Purmer-Noord.

Ook in de Purmer-Zuid en de wijk Wheermolen scoort de Stadspartij redelijk goed. De nieuwbouwwijk Weidevenne, in 2006 nog één van de wijken waar de Stadspartij goed scoorde, zakte één plaatsje. In de Gors daarentegen stemde juist meer mensen op de Stadspartij. In het Centrum en Overwhere stemmen de minste mensen op de Stadspartij.

Voorkeurstemmen
In totaal kreeg de Stadspartij 2230 stemmen uit heel Purmerend. In 2006 behaalde de Stadspartij nog 2525 stemmen en verloor toen drie van de vijf zetels. Toch kreeg de Stadspartij er een derde zetel bij op 3 maart van dit jaar. Lijsttrekker Mario Hegger kreeg de meeste voorkeurstemmen, maar ook Roald Helm (155 stemmen), Irma Waarhuijs (103 stemmen) en Guus Jansen (86 stemmen) kregen veel persoonlijke stemmen.

Kiesdeler
Toch haalde niemand op de kandidatenlijst genoeg stemmen om met voorkeurstemmen in de gemeenteraad te komen. In totaal gingen 29.652 Purmerenders naar de stembus. Met 35 zetels die verdeeld worden lag de kiesdeler (het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel) lag op 847 stemmen. Een kandidaat die met voorkeurstemmen in de gemeenteraad komt, heeft een kwart van de kiesdeler nodig, oftewel 212 stemmen. Omdat, op de lijsttrekker na, niemand dit aantal haalde, werd de volgorde van de kandidatenlijst aangehouden. Naast Mario Hegger gaan Roald Helm en Bert Meulenberg als respectievelijk nummer 2 en 3 namens de Stadspartij in de gemeenteraad zitten.

Externe links:

–   Uitslagenboekje gemeenteraadsverkiezingen 2010

Programma 2022-2026