HomeNieuwsSociale ZakenSociale huren omhoog, inkomens omlaag

Sociale huren omhoog, inkomens omlaag

woonlasten

Sociale huurwoningen worden steeds duurder terwijl de gemiddelde inkomens van de doelgroep lager worden. Voor nieuwe sociale huurders zijn de huizen steeds moeilijker te betalen. Dat concludeert Woningnet, de instantie die voor corporaties woningen verhuurt. Die deed onderzoek in Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

Eenoudergezinnen dupe
Woningnet verwacht dat corporaties meer te maken zullen krijgen met financiële problemen. Het betalingsgedrag en verhuisgedrag van huurders verandert en de doorstroming komt hiermee ook in gevaar. De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 24% gestegen, terwijl het gemiddelde bruto inkomen van nieuwe huurders is gedaald met 2-6%. In 2010 ging circa 30% van het bruto inkomen van huurders op aan huur, in 2013 is dit gestegen naar 37%. Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden zijn het meest getroffen door een verslechterde huur-inkomenverhouding.

Vrijheid op huurmarkt
De gemeente Amsterdam herkent het probleem. Onder meer hierom zou de gemeente meer vrijheid op de huurmarkt willen. ‘Betaalbaarheid van woningen is onze missie,’zegt een gemeentewoordvoerder. ‘Deze ontwikkeling is een groot punt van zorg. We willen dan ook graag meer vrijheid hebben in de huursector om deze effecten tegen te gaan.’

Amsterdam aparte positie
De woordvoerder doelt hiermee op het woningswaarderingsstelsel en de verhuurdersheffing. Door het waarderingsstelsel mag er voor de woningen in de hoofdstad veel meer gevraagd worden. De heffing moet door de corporatie betaald worden, maar zal toch tot huurverhoging leiden. ‘Wij zouden graag zien dat hier in Amsterdam flexibeler mee omgegaan kan worden. De Amsterdamse woningmarkt is namelijk niet te vergelijken met de rest van Nederland,’ aldus de woordvoerder.

Initiatieven

Amsterdam neemt zelf ook al initiatieven om huurders in passende woningen te krijgen en de doorstroom te bevorderen. Onlangs werd een experiment gestart waarbij mensen met een laag middeninkomen korting krijgen op een huurwoning in de vrije sector. ‘We willen graag de mogelijkheid om uit uitproberen. Tijdelijke huurcontracten bijvoorbeeld en inkomensafhankelijke huren etcetera…,’ zegt de gemeentewoordvoerder.

Huisuitzettingen voorkomen
Ondanks de toenemende discrepantie tussen huurprijs en inkomen heeft Amsterdam het percentage huisuitzettingen overigens weten terug te dringen. ‘Amsterdam heeft veel mensen met een krappe beurs,’ zegt de woordvoerder. ‘Gelukkig werkt ons preventiebeleid op dat gebied goed.’

Sociale Zaken artikelen