Purmerendse lokale partijen moeten inleveren

kaasmarkt3
De lokale politieke partijen in Purmerend hebben sinds dit jaar bij elkaar minder zetels dan in 2006, terwijl landelijk een lichte winst werkt geboekt door de lokalen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart jl. kreeg de Stadspartij er nog een zetel bij en ouderenpartij AOV bleef gelijk op drie zetels, maar Leefbaar Purmerend 2001 zakte van vijf naar drie zetels. Nieuwkomers Purmerend Sociaal en Lijst Wiegel haalden niet genoeg stemmen voor een zetel bij de meest recente verkiezingen.

Pim Fortuyn
In 2002 vierden de lokale partijen nog hoogtijdagen. De Stadspartij behaalde toen vijf zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen en Leefbaar Purmerend 2001 kwam toen als grootste partij nieuw binnen met acht zetels. Mogelijk heeft de deelname van Pim Fortuyn aan de gemeenteraadsverkiezingen (toentertijd lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam) hiermee te maken. Het AOV kreeg er ook twee, waarmee de lokale partijen samen vijftien zetels behaalden. In 2006 hadden zij gezamenlijk nog tien zetels, waarvan er in 2010 nog maar negen overbleven. Toch scoren lokale partijen in Purmerend bovengemiddeld ten opzichte van de rest van Nederland. Landelijk hebben de lokale partijen ongeveer twintig procent van de zetels behaald. Vertaald naar Purmerend komt dit neer op zeven zetels.

Nieuwkomers
Opvallend was dat de nieuwkomers Purmerend Sociaal en Lijst Wiegel geen zetels haalden. De stemmers in 2006 op Ron Wiegel en Loes Lijmberg kwamen overigens van respectievelijk VVD en SP. Wiegel en Lijmberg splitsten zich, zonder de zetel terug te geven, af van de moederpartij. De vraag is dan ook of beide lijsten (Wiegel en Lijmberg) wel echt tot de lokale partijen gerekend dienen te worden. In de afgelopen jaren haalden nieuwe partijen altijd wel wat zetels in de Purmerendse gemeenteraad. In 1994 kreeg de Stadspartij twee zetels. Hetzelfde deed het AOV in 1998. in 2002 haalde LP2001 een monsterzege en in 2006 kwam de SP van niets binnen met vier zetels. In 2010 haalde alleen nieuwkomer Trots Op Nederland drie zetels.

Programma 2022-2026