Monopoly

monopoly.jpg
In een vorige column schreef ik al over Ton Hooijmaijers, hij is als gedeputeerde van Financiën verantwoordelijk voor de verdwijning van ca. 100 miljoen euro in het wereldwijde monopolyspel. Want wat ze u ook vertellen over dat geld dat wereldwijd plotseling zou zij verdampt, het is zeker dat er tijdens het spel met de miljoenen en nu met de monopoly van de miljoenen er ook veel geld is en (nog) wordt verdiend. Niet door Ton want die gokte met andermans geld -onze belastingcenten- en verloor.

Ton wordt in het Haarlemse provinciehuis wel ‘Der Macher’ of ‘de Mannetjesputter’ genoemd. Dit vanwege zijn stevige bestuursstijl. Hij roeit graag door de porseleinkast, en is daar trots op. Hij heeft sinds hij gedeputeerde is ook ‘nog nooit zo weinig verdiend’, zei hij laatst in een interview. Maar Ton is in navolging van Arie-Wim Boer en Jos Lutz nu ook bedreigd, niet alleen met een telefoontje maar een stuk serieuzer dan onze lokale coryfeeën. Volgens een provinciemedewerker krijgt de gedeputeerde de laatste weken ‘bakken vol hate mail’. Volgens die medewerker gaan de bedreigingen heel ver.”Laatst is er zelfs een afgehakte hondenkop voor zijn deur aangetroffen.” Ton Hooijmaijers neemt de dreigementen zeer serieus. Tijdens de extra ingelaste Statenvergadering over de gevolgen van de kredietcrisis donderdag werd Hooijmaijers voortdurend geflankeerd door een aantal professionele beveiligers. Zijn dienstwagen stond tijdens de vergadering achter het gebouw geparkeerd, zodat hij in geval van nood onopvallend en snel het pand zou kunnen verlaten.

dago wellink.jpgDago Wellink (foto) fractievoorzitter in de Noord-Hollandse Staten voor de SP, heeft tijdens de extra ingelaste statenvergadering de "kop" van Hooijmaijers gevraagd. Niet figuurlijk natuurlijk maar letterlijk. Terecht constateerde de broer van de directeur van de Nederlandse bank (Nout Wellink) dat Hooijmaijers onverantwoorde risico’s liep en in strijd handelde met de wet en regelgeving op dat punt.

In mei jl. stelde Hooijmaijers (in binnenlands bestuur) nog stoer dat alle beleggingen van de provincie rechtstreeks via hem lopen, nu verschool hij zich achter een overijverig speculerende ambtenaar. De Statenleden wilden zich deze schuldbekentenis niet herinneren begreep ik uit de krantencommentaren. En zoals ik u dus al voorspelde de kop van Hooijmaijers bleef muurvast op zijn romp zitten. De SP stond alleen in de Staten en verloor. Maar de werkelijke verliezer was natuurlijk het volksgeloof in onze Nederlandse bestuurders, dat zakt naar een ongekende dieptepunt. En ik voorspel u, ook de euforie rond het stoere optreden van Wouter Bos zal straks gebakken lucht blijken.

Het CDA ruikt al bloed en Pieter van Geel, CDA fractievoorzitter in de tweede kamer, heeft op zijn digitale dagboek laten weten: "De bank lijkt wel ZIJN bank geworden. Dit is wat de Engelsen noemen "the joy of ownership". Op zich is dit geen probleem, maar het mag niet te lang duren", aldus Van Geel. "Hij besloot de minister te waarschuwen dat hij wel „solide" moet zijn. Tot ergernis van de PvdA, want zo’n waarschuwing impliceert dat Bos dat niet is." Het CDA pakt dus hiermee de draad uit de verkiezingstijd weer op toen niet werd nagelaten om Wouter Bos als onbetrouwbaar voor de keizers af te schilderen.

Ondertussen zijn Wouter – namens de staat – en Harry Borghouts – namens de provincie – elkaar zwaar in de haren gevlogen over wie het deurwaarderschap van de IJslandse banken mag beheren. In een door veel mensen bekeken, maar verder onbenullig TV programmaatje, werd dit ondermaatse bestuurlijke gedoe bevochten voor het oog van de kijkende natie. Zo nog meer voer gevend aan de snel groeiende massa die steeds minder vertrouwen heeft in onze bestuurlijke integriteit. We groeien snel naar een soort Weimarrepubliek toe voorspellen veel sociale wetenschappers ons, verwijzend naar een onbestuurbare en tumultueuze periode in de Duitse geschiedenis waarop het fascisme zijn voedingsbodem vond.

Ik houd het maar even op het overzichtelijke Purmerend waar Leen Verbeek inmiddels burgemeester af is. Enkele raadsleden, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen, zullen zijn afscheidsfeestje 7 november a.s. boycotten. Als redenen worden genoemd: minachting voor de raad i.v.m. de wijze van informeren, minachting voor de burgers door kort voor zijn vertrek te roepen ‘zo graag te willen blijven’, zijn reacties achteraf waarop hij voorgaande punten belachelijk maakte en op een arrogante en lacherige manier afdeed waardoor hij de minachting voor raad en burgers nog eens bevestigde.

van dam.jpgAls ik raadslid zou zijn zou ik juist wel gaan al was het maar vanwege het spektakel en te horen wat er allemaal achter de rug van Leen Verbeek nu over hem wordt geroddeld. Ook lijkt me het achterkamertjesspel interessant, over het waarnemerschap en wie hem als burgemeester moet opvolgen. De naam van voormalig burgemeester Van Dam (foto) wordt als waarnemer genoemd, maar mij lijkt een echte Macher voor Purmerend gewenst. Iemand als Ton Hooijmaijers is daarom een sterke kandidaat lijkt me. Misschien wurm ik me wel binnen in het feestje, ben benieuwd wat ik daar te horen krijg en zo weer aan u kan doorgeven.

Column artikelen