HomeNieuwsColumnBlancopolitiek

Blancopolitiek

Image

Het is woensdagochtend half tien. Een drietal halfgare discjockey's laat zich op Nederland 1 opsluiten door onze kroonprins in ruil voor water. Ik zap de tv door naar RTL, in de hoop de klunzige beroeps-woordenstruikelaar Jan de Hoop tegen te komen. In plaats daarvan krijg ik een lieftallige dame te zien, die mij vertelt dat Eindhoven een nieuwe burgemeester zoekt. En wie heeft zich gemeld voor de post? Onze eigen burgervader Verbeek.

De baas van Purmerend manifesteert zich blijkbaar als gelukszoeker op de Nederlandse burgemeestersmarkt, en heeft zich daarom ingeschreven om die mooie stad Purmerend te kunnen verlaten. Hij moet het wel opnemen tegen de Haags geslepen partijgenoot Rob van Gijzel. En laat onze burgemeester nou van dezelfde partij zijn als zijn opponent! Hebben ze deze truc van Utrecht afgekeken, waar het PvdA-bolwerk zich ook, ten koste van zichzelf, in de hoogste gelederen van het gemeentebestuur probeerde te positioneren?

Eindhoven stelt wel eisen aan haar nieuwe burgemeester. De nieuwe voorzitter van raad én college moet daadkrachtig en besluitvaardig zijn en moet van het op de rand van de dood balancerende Lampegat weer een sociale en leefbare stad maken. Daarnaast moet de nieuwe leider werken aan een stad van kennis, innovatie, design en technologie. Da's niet niks in de vijfde stad van Nederland. Ik denk dat Verbeek zijn nobele goededoelenprojecten in Zuid-Amerika wel kan vergeten met zo'n drukke baan.

Ik wens de Eindhovenaren alvast veel succes in hun keuze, die ze op 23 januari moeten maken. En wel met een rood potloodje natuurlijk. Want kabinet Balkenende VI wil niet dat haar coalitiekandidaten van de troon gestoten worden door de hopeloos verouderde stemcomputers. Dus dat wordt weer heerlijk ouderwets vellen tellen om negen uur 's avonds.

De raad stelt nog een eis aan het referendum. Er moet een minimale opkomst zijn van 30%. Als dit percentage niet gehaald wordt, neemt de Eindhovense raad het heft in eigen handen en neemt zij zelf een besluit. Wel leuk voor Verbeek om voorzitter te worden van een besluiteloze raad. Want wat is de raad waard als zij haar eigen voorzitter niet eens wil kiezen? Of trap ik nu de democratische vooruitgang op de staart? En 30% is wel erg ambitieus, zoals gebleken is in Utrecht. 

In de Domstad nam minder dan tien procent de moeite zijn reet te lichten om een nieuwe baas te kiezen. Optimisten verwachten toch een opkomst van 33 procent in Eindhoven. Maar waarom denken ze dat die luie Eindhovenaren wél ijverig hun stembiljet doen gelden? Blanco stemmen is toch alleen voor dwazen met stemrecht?

Het valt me op dat de grote steden in Nederland steeds linkser worden. Amsterdam heeft Cohen, Rotterdam zit nog tot 2009 met Opstelten opgescheept, Utrecht heeft na enig aandringen Aleid Wolfsen de ketting omgehangen en ook Eindhoven krijgt sowieso een sociaal-democraat. Dan hebben vier van de vijf grote steden een PvdA-er aan het hoofd. Nederland schuift langzaam op naar links. En wie wordt de opvolger van Verbeek? Een dorpsburgemeester die mijn stad als springplak gebruikt om carriëre te maken? Of een oud-staatssecretaris die het 'wat rustiger aan wil doen'? Of zal IK alvast beginnen met een sollicitatiebrief?

De digitale regiokrant NHD.nl was er als de kippen bij om het grote nieuws te verkondigen. Het leuke van deze website is dat je kunt reageren op de artikelen. En sommige mensen schromen dat ook niet hun mening te spuwen als kauwgum op straat.

Ook beroepsklager en tevens mijn 'vrind' Arie-Wim kon zijn mening niet inhouden tot de raadsvergadering, en sprak uiteraard schande van het hele gebeuren. Hij denkt dat de burgemeester al een tijdje weg wil en daarom op de solliciteertour is. Volgens hem komt Verbeek dan ook in een  'lastige zo niet onmogelijke situatie terecht '. Enigszins kan ik wel die mening van Wim delen. Als je de komende tijd zo hard campagne gaat voeren voor jezelf aan de andere kant van het land, dat je niet eens tijd hebt voor je eigen stad en je wordt het uiteindelijk toch niet in het Zuiden, wat is Verbeek dan nog waard voor Purmerend? Is het dan nog wel MIJN burgemeester?

Ik hoop vanaf februari weer op een lekker avondje politiek  'op de man' met zwartmakerij en moddergooien op de tv. Althans, als er uitgezonden wordt. Ik hoop niet dat de kans dat Verbeek gekozen wordt net zo groot is als de kans dat een raadsvergadering wél uitgezonden wordt op RTV Purmerend. Trouwens, waar is Arie-Wim eigelijk? Ik zie 'm de laatste tijd niet meer. Hij is toch niet op snuffelstage bij Verdonk?

Afgelopen donderdag kwam ik de twee burgemeesterskandidaten in diverse landelijke kranten tegen. En ik moet eerlijk zeggen: die Van Gijzel heeft echt veel meer uitstraling. Het is een beetje de keuze tussen een in de roomboter gebakken croissantje en een doorgewinterd stukje droog roggebrood. De charismatische leiderskop zonder ervaring of de charismaloze ervaringsdeskundige zonder leiderskop. Als Eindhovenees had ik het wel geweten. Maar zij hebben, na het kiezen van hun feestburgemeester op de elfde van de elfde, volgens mij niet zo'n zin meer in kiezen. Jongens, alvast proost op het nieuwe jaar en Rob, alvast gefeliciteerd. En Leen, roep af en toe: "EINDHOVUH DUH GEKSTUH!!", dat vinden ze leuk daar.

Damocles

Column artikelen