HomeNieuwsColumnWie past er op de stad?

Wie past er op de stad?

trekpop.jpg
Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Amsterdam was, om het in bouwvakkerstaal te zeggen: ‘in week 30 pleitte’. Dat heeft Amsterdam en de rest van Nederland geweten. Eerst kwam Eric van der Burg, fractievoorzitter van de VVD, glunderend op zijn fietsje aan Jan en Alleman vertellen dat hij als loco- burgemeester in week 30 hét stadsbestuur was. Mooie propaganda voor niet-collegepartij VVD om te laten zien waar de VVD raadsleden toe in staat zijn. En natuurlijk duurde het niet lang of de politieke kinnesinne sloeg toe. De partij die volgens de nieuwe partijleider Agnes Kant (nog) brutaler moet worden, liet op puberachtige wijze de Amsterdammers weten dat burgemeester Cohen en consorten onwettige handelingen pleegden. Heel onflatteus werd Cohen als trekpop op de Dam uitgebeeld. En alsof de burgemeester een kermisattractie is kon je op de foto in die pop. Het oude schandpaalprinciep op de Dam kreeg zo een moderne dimensie. Over goede manieren gesproken in het Amsterdams raadswereldje. De SP animator hiervan, raadslid Laurens Ivens, zal er door burgemeester Cohen nog vermanend op worden aangesproken let maar op.

Eerlijk gezegd dacht ik toen meteen al, stel je voor dat iemand van de Socialistische Partij nu eens een weekje loco burgemeester mocht zijn? Hoe zou de SP dan gereageerd hebben? Ik weet inmiddels uit zeer welingelichte kring hoe het zit. Eerst werd namelijk de SP benaderd om te vervangen. De SP raadsleden Remine Alberts en Hans Bakker kwamen als eerste in aanmerking, omdat ze het langst in de raad zitten. Ze weigerden. Pas daarna kwam de burgemeester bij Eric van der Burg terecht. Saillant detail is nog dat SP fractievoorzitter Remine Alberts al langere tijd wegens privé omstandigheden uit de running is. Het laatste bericht van haar op de Amsterdamse SP website dateert al weer van 12 maart 2008!

tomaat.jpgWat er met haar aan de hand is weet ik nog niet, maar ik voorspel dat wat het ook moge wezen dit binnenkort op straat zal liggen. Het verhaal gaat in de wandelgangen van het Amsterdams stadhuis dat Hans Bakker het gewoon niet aandorst. Maar dat is een gerucht en kan ik dus niet waarmaken. Dat zeg ik er maar snel bij, want voordat je het weet krijg je zo’n brutaaltje van de SP in je nek, de gekaatste bal opvangen daar zijn ze bij die club heel slecht in. Het lijkt me dat de vermaning die burgemeester Cohen de SP-er Laurens Ivens nog zal doen toekomen beter kan worden vervangen door hem in een schandpaal, op de Dam te zetten. Mag de SP zelf de tomaten leveren om hem ermee te bekogelen!

Zou zoiets nu ook in Purmerend kunnen gebeuren, dacht ik later. Sterker nog, bij wat uitzoekwerk blijkt het al te zijn gebeurd. Bij de werkbezoeken van raad en college aan onze partnerstad Jihlava, is er al diverse keren ingevallen door het oudst zittende raadslid. Dat gaf toen geen enkel probleem. Maar ja, toen was de SP nog niet in de raad van Purmerend verschenen. Dus dat wordt binnenkort hommeles als er weer een grootscheeps werkbezoek gaat plaatsvinden. De truc die zal worden geprobeerd is natuurlijk om de SP mee te lokken in dat reisje. Maar de SP trapt daar uiteraard niet in, die ziet dergelijk zaken als verderfelijke ‘snoepreisjes’. Daar waar andere raadsleden dit juist als ‘de krenten in de pap’ beschouwen zal de SP als ludieke actie op de Kaasmarkt juist krenten aan de burgers gaan uitdelen.

Dit dan onder het toeziend oog van het dan oudst zittende raadslid, tevens even loco burgemeester. roald helm.jpgAls ik even reken en nadenk, dan zou dat beste eens het Stadspartij-raadslid Roald Helm (foto) wel eens kunnen zijn. De Stadspartij heeft van oudsher zo zijn bedenkingen bij de stedenband met Jihlava, dus blijft sowieso in Purmerend. Helm wil alleen geen loco burgemeester worden genoemd. Als geducht kenner van de Spaanse taal ziet hij de titel ‘loco’ (Spaans voor gek) niet zitten.

Column artikelen