HomeNieuwsColumnStormachtige herfst

Stormachtige herfst

asbestsanering
Het politieke spel in Purmerend is weer begonnen. De politici vielen met hun neus in de boter, een asbestschandaal geeft ze alle gelegenheid hun politieke talenten te ontplooien.
Wat is het geval. Bij een aantal basisscholen in Purmerend blijkt op een slordige wijze asbesthoudend materiaal te zijn verwijderd. Een gecertificeerd bedrijf gooide de eigen certificering te grabbel met een zelfs door buurtbewoners waargenomen ruwe werkwijze.

De certificering van het bedrijf, dat ook een asbestschoon verklaring afgaf, zal wel worden beëindigd. Maar daarmee is de kous natuurlijk niet af. Wat blijft hangen is dat de buurtbewoners zeggen de gemeente hiervoor tijdens de werkzaamheden al te hebben gewaarschuwd.  En nu komt mijn nieuwsgierigheid om de hoek kijken.
Wat heeft de gemeente gedaan met deze melding? Wat was de rol van de Arbeidsinspectie, is die ook ingeschakeld? Ook hoorde ik wethouder Daan voor de radio zeggen dat een eerste controle van het terrein, nadat Paula Kronenburg van de SP aan de bel had getrokken, niets had opgeleverd. Bij een tweede controle bleek in de bosjes wel degelijk het gewraakte materiaal te zijn gevonden. Hoe is dit mogelijk?

Het in allerijl ingeschakelde Oud-Kamerlid en milieudeskundige Remi Poppe van de SP heeft zich persoonlijk op de hoogte gesteld van de situatie. ‘Als het echt waar is dat men daar met hogedrukspuiten de dakgoten heeft gereinigd, dan ligt het spul niet alleen in de bosjes maar ook er omheen.’ Zo liet hij weten. Daarom heeft Poppe de gemeente Purmerend ter plekke ’dringend geadviseerd’ de veiligheidscirkel rondom de schoolgebouwen structureel uit te breiden.  En inderdaad, zo hoorde ik van wethouder Daan, dit advies is vrijwel direct opgevolgd. Zo weer een opmerkelijk gegeven producerend.
Burgers waarschuwen de gemeente tijdens de slordige asbestsanering, de gemeente is onzichtbaar en ook de Arbeidsinspectie blijft buiten beeld ; een SP raadslid grijpt te elfder ure in en legt de scholen stil; pas een tweede controle bevestigd het gelijk van het SP raadslid; een ex SP kamerlid adviseert indringend.
Wat kan de gemeente zelf nog vraag je je af als je dit allemaal leest.
De SP neemt de zaak dermate hoog op dat er zelfs door die partij Kamervragen over zijn gesteld.
Let op mijn woorden deze kwestie gaat de politieke gemoederen in Purmerend nog lang en diep doen oplaaien.

Als je als automobilist straks Amsterdam passeert dan word je geregistreerd. Een geavanceerd ICT systeem gaat hiervoor worden ingevoerd. Direct kan dan automatisch worden geregistreerd of de auto en de eigenaar ervan nog iets crimineels af te rekenen hebben of mogelijk in de zin hebben.
Maar wat doe je met dit nieuwe speeltje als er een ‘crimineel’ wordt geregistreerd? Immers alle andere ICT systemen van de politie (en andere overheidsinstellingen) falen aan de lopende band en de ook benodigde politiemensen om er iets aan te doen ontbreken. Wat zal dit speeltje gekost hebben? Had dit geld niet beter aan andere prioriteiten besteed kunnen worden denk ik dan.  Zal wel weer een ambitieuze leidinggevende, geholpen door een horde adviseurs c.q. consulten, achter zitten denk ik met een beetje jaloezie.

Hoogleraren die een oorzaak van egoïstische hufterigheid ontdekten door het eten van vlees, vooraal rood vlees, blijken wetenschappelijke fraude te hebben gepleegd. Het onderzoek van de drie hoogleraren: Stapel, Vonk en Zeelenberg berust op fraude. Uiteraard zullen deze drie hoogleraren niet worden ontdekt als ze gescand worden op de Amsterdamse dreven. De waxinelichtgooier en de damschreeuwer natuurlijk weer wel. Maar dit terzijde.

Minister Donner heeft tot zijn schaamte moeten toegeven dat het bedrijf dat namens de overheid veiligheidscertificaten afgaf ten behoeve van websites (zichtbaar door het slotje als u bij uw bank inlogd) er maar op los rotzooide. In het bijzonder de beveiligde websites van de overheid zelf blijken onbetrouwbaar. Even niet DigiD-en dus!

Ja de vakantie is duidelijk over. Bedrijven, gemeenten, wetenschappers, instanties zorgen er ieder naar eigen vermogen voor dat we een stromachtige herfst tegemoet gaan.

Column artikelen