HomeNieuwsColumnOuderen schieten niets op met het herfstakkoord

Ouderen schieten niets op met het herfstakkoord

ouderenhulp
Vrijdagavond 11 oktober ging de vlag uit bij de regeringspartijen VVD en PvdA. Er was een begrotingsakkoord.
Na lange en moeizame onderhandelingen, was er met behulp van D66, CristenUnie en de SGP een akkoord bereikt. Het akkoord werd met veel euforie bekendgemaakt.

Als je dieper inzoomt op het bereikte akkoord kom je al snel tot de conclusie dat het voor ouderen weinig tot niets oplevert. Voor ouderen die nog een baan hebben, en dat worden er steeds minder, wordt het niet minder slecht. Maar  als je zonder werk zit of je bent met pensioen moet je inleveren.
Een echtpaar met AOW en een aanvullend pensioen van bruto € 10.000,– per jaar levert 4,2% koopkracht in. Als je ook nog eens zorg nodig hebt wordt het er niet beter op. In het budget voor langdurige zorg wordt voor 75 miljoen gesneden.

Voor oudere werkzoekende is verder helemaal niets geregeld en deze groep groeit met de dag.
Dit betekent naast een toenemende werkeloosheid onder de ouderen dat er ook veel ervaring uit het bedrijfsleven verdwijnt. Ervaring die nodig is om vakkennis over te dragen aan onze jeugd. Met de nieuwe aankomende regelgeving zal dit er niet snel beter op worden.

Met name het steeds verder doorvoeren van zelfredzaamheid gaat in bepaalde gevallen zeker problemen opleveren.
De Stadspartij wordt nu al geconfronteerd met gevallen waar de problematiek van zelfredzaamheid stuit op problemen in de uitvoering. Als je kortstondig hulp nodig hebt is dit in veel gevallen nog wel te realiseren. Het wordt anders als deze vereiste hulp van structurele aard wordt.
Betrokkenen die in eerste instantie bereid zijn om de vereiste hulp te verlenen vallen na verloop van tijd af. Een goed voorbeeld is het recent in de pers verschenen verhaal van een 83 jarige man die zijn 86 jarige echtgenote mishandelde. De oorzaak was dat de man de zorg voor zijn aan Alzheimer leidende vrouw niet meer aankon.

Als maatschappij zijn we er verantwoordelijk voor dat zulke trieste situaties niet kunnen ontstaan.
De Stadspartij zal er daarom op toezien dat de verdeling van de beschikbare gelden altijd worden ingezet op het verlenen van zoveel mogelijk hulp naar de hulpvrager. Bezuinigen op huisvesting en de hogere managementlagen van hulp organisaties zal daarom voor ons als eerste aan bod komen.

Een menswaardig leven, ook als oudere, moet prioriteit hebben en worden behouden.

Column artikelen