HomeNieuwsColumnOngezonde financiële situatie

Ongezonde financiële situatie

blut1.jpgBij bijna een op de vijf Nederlanders is er sprake van een ongezonde financiële situatie. Dat blijkt uit een halfjaarlijks onderzoek van Centiq, een platform van onder meer de financiële sector, overheid en consumentenorganisaties. Dat betekent dat in ieders familie en kennissen kring diverse probleemgevallen moeten voorkomen. Nu u dit weet kijkt u misschien ook met ander ogen naar familie, vrienden en bekenden. Dat het water bij velen tot aan de lippen staat kun je niet merken als je het funshoppen ziet, dat een heuse trend is geworden. Zodanig zelfs dat de supermarkten en liefst alle winkels op zondag open moeten om alle consumenten goed te kunnen bedienen. GroenLinks, een partij die echt wel weet waar Abraham de armoede vandaan haalt, vindt de horeca en de winkels in Purmerend nog niet genoeg om je geld aan uit te geven.  Er moet ook een zondagsmarkt komen in de binnenstad. In 2011,na het Purmerend 600 feestjaar in 2010.

Als een volleerd marktkoopman zag ik GroenLinks fractievoorzitter Chris Zandvoort zijn voorstel aanprijzen in de gemeenteraad. De markt is goed voor: de reuring in het Stadje, de synergie tussen winkeliers, horeca en markt, het toerisme, de lokale economie, het zet Purmerend op de kaart. Chris maakte zelfs een vergelijk met Rotterdam waar een dergelijke markt wel 20.000 bezoekers trekt. En laten we wel wezen, de zwarte markt in Beverwijk is ook zo’n goed voorbeeld. Maar die zet ik er nu al mijmerend bij, Chris vergat hem.

Kortom de zondagsmarkt is de commerciële topattractie straks in Purmerend, waar ze hopelijk ook zandvoort.jpgHaarlemmer olie verkopen. En Chris Zandvoort  (foto) kreeg alle handen van de raadsleden er voor op elkaar. Enthousiast liet wethouder Berent Daan weten dat het college het gaat uitzoeken. Hij straalde er een jongensachtig positieve daadkracht bij uit. Dus die markt gaat er komen.

Ook de SP en het CDA gingen er mee akkoord, hoewel die partijen de eerdere openstelling van supermarkten op zondag verfoeiden. Roald Helm had al eerder de verwachting uitgesproken dat de ‘conservatieven’ in de raad het plan van de zondagsmarkt wel weer naar de prullenbak zouden verwijzen. Fractievoorzitter Rob Duijker van het CDA hield Helm voor dat Helm niet bij voorbaat van een tegenstem van het CDA moet uitgaan en zijn partij niet zo negatief moet afschilderen. Door deze opmerking sneed CDA fractievoorzitter Dijker zich in de vingers, want Helm had het CDA helemaal niet genoemd. Maar nu het CDA zich alleen al op het woordje ‘conservatieven’ laat aanspreken, is in ieder geval duidelijk wat voorin het hoofd van de vertegenwoordigers van deze partij zit. Hoe het ook moge wezen, Helm had een verkeerd voorspelling gedaan. ‘Conservatieven’ die deze zondagse vorm van funshoppen zouden willen verbieden waren in de gemeenteraad niet te vinden.

Eerder op de avond had de voorzitter van de Ondernemers Federatie Purmerend Dick Rijser al aan de raad laten weten dat ‘de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in Purmerend voor ondernemers relatief gezien laag is.’ Dat wekte enig gelag, vooral van de voorstanders van een forse verhoging van de OZB om de ongezonde financiële huishouding van Purmerend te verbeteren. De gemeentelijke lasten stijgen met ca. 10% als het aan dit college ligt en de OZB alleen met 15% als het aan GroenLinks ligt.

Als in de loop van 2010 wordt bekend gemaakt dat de Stadsverwarming moet worden gesaneerd ten laste van alle Purmerenders, dan stijgt de OZB met minimaal 15% en wordt versneld het zogenaamde kostendekkende tarief voor gemeentelijke diensten ingevoerd. De lastenverzwaring voor de burgers schat ik op 30%. De voorzieningen in onze dan 600 jarige Marktstad zullen verder worden afgebouwd. Kortom er worden dan versneld nog meer Purmerenders in een financieel ongezonde situatie gedreven. De Stadspartij stelt zich dapper op om dit ontij te keren. Maar ik voorspel dat de conservatieve tegenkrachten te groot zullen blijken om de Stadspartij het puin te laten ruimen. Let maar op mijn woorden!

Zal na het feestelijke jaar 2010 het funshoppen op de zondagsmarkt nog genoeg vermogende kooplustigen trekken? Het zal eerder op kijken, kijken en niet kopen uitdraaien vrees ik.

Column artikelen