HomeNieuwsColumnMy home is my castle

My home is my castle

deurketting
Laat op de avond wordt er aangebeld. Voor de zekerheid kijk ik even door het gordijn of het goed volk is. Gealarmeerd als ik ben door de stijgende en angstaanjagende trend: overvallen worden in je eigen woning. Inmiddels een trend die helaas ook in Purmerend toeslaat.

Gelukkig is het de buurjongen. De zekering is zojuist doorgeslagen. Zijn ouders zijn een weekje op vakantie en hebben hem geïnstrueerd dat als er iets bijzonders is hij maar bij buurman Meander moet aanbellen. Het is een gestudeerde wat introverte puber die tot mijn verbazing niet weet waar de meterkast zit en ook niet weet wat er nu precies aan de hand is.
Nadat ik nog net op tv heb gezien hoe Mario Hegger van de Stadspartij om onbegrijpelijke reden de verkiezing voor lid in de Stadsregio verliest, loop ik maar even met hem mee om de kwaal te verhelpen. Nadat ik het knopje van de automatische zekering heb omgezet, baadt het huis weer in het licht. Buurman is in de ogen van de buurjongen een tovenaar merk ik.

Terug thuis valt mijn oog op een bericht uit de regio Amsterdam-Amstelland. Korpschef Bernard Welten heeft zijn zorgen uitgesproken over het groeiend aantal overvallen in de eigen woning in Amsterdam. Nu weet ik meteen weer waar mij argwaan in diepste zin vandaan kwam toen er werd gebeld.

De politie zegt dat mensen een overval zo veel mogelijk kunnen voorkomen. De politie raadt een kierstand, een ketting of een spionnetje aan waardoor te zien is wie voor de deur staat. “Het is niet meer de tijd om elk moment van de dag de deur open te doen voor iedereen”, zegt een woordvoerder.
Tja maak van je huis maar weer een vesting is dus het advies, want die kant gaat het overduidelijk op.
De zichtbare aanwezigheid van de politie in de wijk voorkomt volgens mij ook wel het een en ander, maar ook daar kunnen we  niet meer op rekenen. Want wat lees ik in de krant.

‘De politiebonden werken niet mee aan reorganisaties bij de politie als dit gekoppeld wordt aan bezuinigingen op collega’s. Dat meldt politiebond ACP donderdag na een overleg met demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA). Volgens de ACP hebben ook de andere politiebonden zich bij het standpunt aangesloten.

Vanwege de val van het kabinet is de invoering van de nieuwe Politiewet uitgesteld. Het onderwerp is controversieel verklaard en kan daardoor pas na de verkiezingen op 9 juni worden behandeld. Hierdoor worden beoogde bezuinigingen door efficiencymaatregelen niet gehaald, met volgens de ACP als gevolg dat er toch bezuinigd wordt op het personeel.’

Die arme Hirsch Ballin (foto). Hij erfde dit hoofdpijndossier van zijn voorganger Guusje ter Horst.hirschballin
Des te harder Guusje riep dat de bezuinigingen op de politie niet ten koste gingen van het echte politiewerk des te meer politiekorpsen werden door haar financieel onder curatele gesteld. Inmiddels zijn dat er 13 van de 25, waaronder ons eigen korps Zaanstreek-Waterland.
Commissarissen van regiokorpsen steunden Guusje door dik en dun dat de bezuinigingen ten koste zouden gaan van het vet en niet van het vlees. Maar de werkelijkheid is dus anders. De politievakbonden brengen de waarheid nu naar buiten. De commissarissen komen alleen opzienbarend in het nieuws als hun declaraties en hun reislust tegen het licht worden gehouden.

Na het vertrek van Job Cohen als burgemeester van Amsterdam, heeft bij Guusje ter Horst vast het idee post gevat hem te kunnen opvolgen. Uit betrouwbare bron (waarmaken is dus iets anders) weet ik dat het niet moet worden uitgesloten dat ze haar netwerk om haar sollicitatie kracht bij te zetten al heeft opgestart.
Eerlijk gezegd zou ik Ernst Hirsch Ballin een veel betere keus vinden. Jammer dat hij politicus van het CDA is.

Gelukkig is de jeugd, zie mijn buurjongen, niet behept met al deze namen en dit soort ideeën en twijfels. Anders had hij nu nog in het donker gezeten.

Column artikelen