HomeNieuwsColumnMannetjesputter

Mannetjesputter

bismark
De salarissen van ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen en de uitkeringen worden voorlopig niet verhoogd. Dat is een van de berichten die uit het bezuinigingsonderhandelen uit het Catshuis is gelekt. Niet voor het eerst wordt die nullijn genoemd. De genoemde categorie werknemers worden stelselmatig als sluitpost misbruikt. In 1981 werd er zelfs een salarisverlaging voor ambtenaren van 3,5% opgelegd. Dat de kwaliteit van de diensten die worden verricht daardoor afnemen is duidelijk. Dat daardoor de laatdunkendheid van burgers over die ‘luie’ ambtenaren verder de kop zal opsteken laat zich voorspellen. Op deze manier is het een zichzelf voedend negatief proces. Voormalig topambtenaar Roel Bekker doet daar een boekje over open in de Volkskrant van 12 april.

Het kan ook anders. Dat laat Duitsland zien. De Duitse ambtenaren krijgen er in twee jaar tijd 6,3 procent meer salaris bij. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met de landelijke overheid en de gemeenten. Wat gaat er toch anders in Duitsland dan in Nederland dat bij onze oosterburen een optimistischer klimaat is dan bij ons. Dit terwijl toch vaak wordt beweerd dat Nederland eigenlijk een soort deelstaat van Duitsland is?

Als je naar de negatieve berichten in Nederland luistert en de ineengestorte huizenmarkt beziet, dan waan je je in een land dat in een diepe crisis verkeert. Maar kijk nog eens goed! In onze regio zitten de bussen in de spits nog tjokvol met mensen op weg naar het werk. Die bussen passeren kilometers aan auto’s in een rij die mensen op die manier naar hun werk transporteren.

Vanwege het tekort aan arbeidskrachten wordt de pensioenleeftijd waarschijnlijk zelfs al vanaf 2015 verhoogd naar 66 jaar en vanaf 2020 naar 67 jaar. Dat is dus vijf jaar eerder dan nu nog in het pensioenakkoord en kabinet is afgesproken. Ik zie u de wenkbrauwen fronsen als ik beweer dat die verhoging door een tekort aan arbeidskrachten wordt ingegeven. Immers er worden ladingen berichten over ons uitgestort dat de oudedagsvoorzieningen nu en straks niet meer te betalen zijn. Zelfs het argument dat de pensioenleeftijd uit de Bismarck-tijd stamt heb ik al gehoord. Maar op deze plaats heb ik al meer betoogd dat puur economische motieven, tekort aan arbeidskrachten en leegroof uit kapitalistisch winstbejag van pensioenfondsen de werkelijke redenen zijn.

En zijn die onverkoopbare huizen ook niet het resultaat van winstbejag? Huis kopen, duurder huis kopen, oude huis duurder verkopen, tja daar komt een keer een einde aan. Dan knapt de zeepbel. De banken zijn nu niet voor niets zo terughoudend geworden met het verlenen van leningen voor het kopen van huizen. Dat helpt ook om de huizenmarkt weer snel gezond te maken. De huizenprijzen zullen met ca 25% dalen en daarbij meer op werkelijke waarde komen, let op mijn woorden. Wie betaalt daarvan de prijs? Niet de banken, die uit vaak individuele hebberigheid veel te lichtvaardig meegingen in de huizenprijsopdrijving, dat kan ik u nu al voorspellen.

En om mijn woorden te onderstrepen dat de crisis heel relatief is verneem ik dat Nederland behoort tot de internationale top wat betreft import en export. Dat blijkt uit cijfers die de Wereldhandelsorganisatie WTO net heeft gepubliceerd. In een overzicht van ’s werelds grootste im- en exporteurs in 2011 was Nederland de op vier na grootste exporteur, ter waarde van 660 miljard dollar, achter China (1899 miljard dollar), de VS (1481 miljard dollar), Duitsland (1474 miljard dollar) en Japan (823 miljard dollar). Gemeten naar de waarde van de import stond Nederland (597 miljard dollar) op de zevende plaats. Deze lijst werd aangevoerd door de VS (2265 miljard dollar), gevolgd door China, Duitsland, Japan, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

En is het ook geen goed teken aan de wand dat de Purmerendse Arie Wim Boer zijn vleugels uitstrekt naar de provincie? Hij neemt een verlaten zetel van de PVV in de provinciale staten in. Hij was kort geleden nog PVV-propagandist, maar denkt daar na een ruzietje met ook voormalig PVV-propagandist Hero Brinkman anders over. En naar goed gebruik doet hij dat door de PVV-zetel op eigen naam te stellen en niet terug te geven. Precies zoals Hero ook deed. Arie Wim is het niet eens met de fractie-Brinkman en hij is het ook niet meer eens met de fractie-PVV. Behalve op het punt aan bezuinigingen op de ambtenaren. Arie Wim, Hero en de PVV stellen namelijk nog wel: ‘De provincie is een log ambtenarenapparaat met een waterhoofd waar minstens 15% minder ambtenaren werkzaam kunnen zijn.’ Gelukkig klinkt dat verkeerde geluid nu uit drie ernstig verdeelde kelen. En Arie Wim toont zich ondertussen een echte mannetjesputter door zijn normale werk, het raadslidmaatschap en statenlidmaatschap gelijktijdig te gaan uitvoeren.

Column artikelen