HomeNieuwsColumnKwartiermaker in Flevoland

Kwartiermaker in Flevoland

flevokunst.jpg
‘Het avontuur van de verandering heeft mij verleid.’ Laat scheidend burgemeester Verbeek weten nu hij commissaris in Flevoland wordt. Het was mij al een tijdje duidelijk dat Leen Verbeek zich in Purmerend een beetje zat te vervelen. En als ik dat van zo’n afstand zie waarom zien de nu verontwaardigde raadsleden dat dan niet. Het blijkt dat die verontwaardiging toch meer op het vertrouwen in de beste man stoelt.

‘Omdat hij net nog aangaf wel een tweede termijn in Purmerend te zien zitten; omdat toen hij dat zei hij donders goed wist een goede kans te maken om de baan in Flevoland te krijgen; omdat hij de PvdA fractie twee uur eerder dan de andere raadsfracties liet weten; omdat hij snel nog even een ‘snoepreisje’ naar Finland maakt om ook daar Purmerend op de kaart te zetten en tevens zo de confrontatie met de gemeenteraad in het forum Algemene Zaken kan ontlopen.’ Dat is zo’n beetje de morele verontwaardiging van raadsleden die ik uit de diverse media over Leen Verbeek opvang.

Mijn eigen Stadspartij slaat de spijker op de kop. Hier werd er al langer er rekening mee gehouden dan Leen vroeger of later, zomaar ineens weg zou kunnen zijn. Zo gaat dat nu eenmaal met mensen die aan de carrièrepaal hebben geroken en de capaciteiten bezitten om op de lucht daarvan op te stijgen. Als de gemeenteraad hem echt niet had kwijt gewild dan hadden ze hem maar niet zo regionaal en nationaal zijn eigen grote trom moeten laten roeren. In die zin is het de eigen schuld van de nu huilende wolven in het bos.

Dat Verbeek overigens niet vertrekt voor het vervullen van het burgemeesterschap van Rotterdam stelt mij weer teleur. Wat stelt Flevoland nu werkelijk voor? Het nieuwe land zie ik als de steppe van Nederland en daar wordt hij dan in naam de hoogste bestuurder van. Waarom begraaft zo’n begaafd persoon zich in zo’n niemandsland vraag ik me dan ook af. Met dezelfde opgeblazen woorden als waarmee hij kortelings nog aangaf in Purmerend een tweede ambtstermijn te ambiëren, laat hij nu weten het pionierschap in de drooglegging zeer aantrekkelijk te vinden. Om met de woorden van een zondagsdichter af te sluiten: "het is het beste zo voor Purmerend en Verbeek." Nu maar hopen dat de Purmerendse gemeenschap ervan heeft geleerd en de volgende keer een kandidaat kiest die minder wispelturig en honkvaster is.

ernst (klein).jpgU zult het vanwege het voetballen niet hebben gezien op tv maar het warme water van de stadsverwarmng stijgt Purmerend nu echt tot aan de lippen. Het zoveelste noodplan wordt gemaakt, hoorde ik Ernst Ankersmit (foto) van de Stadspartij hoofdschuddend zeggen. Ook deze raad wordt door het college weer blij gemaakt met een verhaal dat het straks wel goed zal komen, merkte hij er vervolgens bij op.

Menige nieuwkomer in de raad gelooft het college op zijn woorden en heeft alleen nog oog voor er niets toedoende details, zoals het ‘niet meer dan anders’ principe. Dat een onderzoek naar de handel en wandel van de Stadsverwarming in Nederland al lang heeft blootgelegd dat er grove bestuurlijke blunders in Purmerend zijn gemaakt, waarvoor straks alle Purmerendeers of ze stadsverwarming hebben of niet voor moeten bloeden, is een discussie die men zo ver mogelijk van zich houdt. Stel je voor dat de beschuldigende vinger naar jezelf of je politieke familie wijst.

Toch hielden een paar oud gedienden onder de raadsleden onder aanvoering van Ankersmit nu aan en ze eisten inzicht in de gevolgen voor de Purmerenders als de zoveelste mooie plannetjes geen financiële ontsnapping opleveren voor de gemeente. De wethouder kon niet anders dan -zichtbaar boos- die opdracht in uitvoering nemen. U hoort binnenkort wel wat u als ‘zwaard van Damocles’ boven het hoofd hangt.

24 uur voor Leen Verbeek zijn nieuwe missiepost bekend maakte, bezwoer hij nog hem en het college de zaak te laten bemiddelen als het om lobbyen in de tweede kamer aankwam. "Je hebt zo snel de verkeerde te pakken, waardoor degene die je ook kan helpen weer boos is omdat hij gepasseerd wordt. Laat ons als college dat nu maar doen." 24 uur later wordt bekend dat Leen Verbeek kwartiermaker wordt in Flevoland. Purmerenders die vanwege een gigantische stijging van de lastendruk, vanwege de door het Rijk opgelegde sanering van de stadsverwarming, de stad willen ontvluchten kunnen in de steppe van Flevoland straks een veilig en betaalbaar heenkomen vinden.

Column artikelen