HomeNieuwsColumnHet linkse midden lonkt

Het linkse midden lonkt

lubberswitteveenteurlings
Het wordt een spannende week voor Nederland. Wie krijgt het voor het zeggen; midden met een links accent of midden met een rechts accent? Het is voor polderland Nederland goed dat uiteindelijk alles op zijn pootjes dreigt terecht te komen. Ik reken op midden met een links accent. Ik voorspelde al direct na het lenteakkoord dat de Kunduz-bende volkomen op het verkeerde pad zit en dat Diederik Samsom toen een sterk rijzende ster vertoonde. Iets wat ik niet had verwacht en waarvan ik hoopte dat hij die leiderschapskwaliteiten de komende tijd zou uitnutten. En dat gebeurt, gelukkig maar.

Jammer dat je qua politieke intelligentie eerst Diederik hebt en dan een hele tijd niets, maar zo is het zo vaak in Nederland. Een sterke leider en de rest zijn alleen maar moeilijk doenerige volgers. Die er overigens niet voor terugdeinzen een dergelijke leidersfiguur buiten de groep te plaatsen als het hun eigen portemonnee dreigt te gaan raken. Hetgeen Joop den Uyl ooit overkwam en de Kunduz-bende in het voorjaar nog presteerde met Samsom. Een verspillend kabinet Van Agt-Wiegel kwam er toen in plaats van een tweede kabinet Den Uyl. Waarna Ruud Lubbers op onnavolgbare wijze de brokken van dat kabinet weer opruimde. En een zich al aankondigende niet aflatende stroom van rechtzetten na de verkiezingen wat de Kunduz-bende verzon, maar dit terzijde.

In de media roert zich al enige tijd de hoogbejaarde maar nog immer vitale Johan Witteveen. Ooit operationeel het beste jongetje van de klas als het op financiën en economische zaken aankwam. Met stijgende verbazing kijkt hij naar het zich electoraal profileren met een zo laag mogelijk financieringstekort en tot welke kwade praktijken dit leidt. Hij spreekt zelfs van een collectieve psychose die ‘als ze zo doorzetten ons in een depressie drukt. Het is niet te begrijpen. Er is zelfs geen discussie over’.
Hij heeft zijn partij -de VVD- er al diverse keren op gewezen dat hun verhaal over de tekorten niet juist is en dat ze dat weten. In de Volkskrant van 7 september jl. en in de blog voor Toegepaste sociale wetenschap, veegt hij de vloer aan met de huidige -ook VVD- machthebbers in Nederland.

Net als ik enige tijd geleden wijst Johan Witteveen nadrukkelijk op onze betalingsbalans. Nederland heeft een overschot van 9 procent. Dat is enorm en het hoogste van de hele Europese Unie; het is ook hoger dan het overschot op de betalingsbalans van Duitsland. Witteveen: ’Het betekent dat onze economie sterk is. Dat het ook in deze tijd, die niet gemakkelijk is, we een grote bedrijvigheid aan de dag leggen. Weet u wat zo merkwaardig is? Dat dit aspect van de betalingsbalans nooit wordt vermeld. Ik kan het alleen maar verklaren vanuit de fixatie op het financieringstekort. Er móét draconisch worden bezuinigd en elke relativering daarvan komt niet te pas. Het is bijna bewuste misleiding’.

Witteveen vervolgt met te stellen dat de overheid door de lage rente nog nooit zo goedkoop heeft kunnen lenen. ‘Voor niets’, stelt hij. Je moet juist nu als overheid durven investeren met geleend geld, waarvan de leenrente lager is dan de inflatie en de leenrente dus nul tot negatief is.

Ik durf het haast niet te stellen, maar naar mijn mening komt het programma van de PvdA het dichtste bij wat deze VVD-coryfee aangeeft. De echte VVD-ers zitten dus bij de PvdA, zullen we maar denken. We noemen het sociaal-democraten, maar van hun schil ontdaan zijn het eigenlijk oer-liberalen, die moderne PvdA-ers. Met Diederik Samsom als het beeldende arche-type.

In een land waarin vaak geheimzinnig wordt gedaan over je politieke stemgedrag moge het duidelijk zijn waar deze lokaal onafhankelijke geest voor kiest. Het linkse midden lonkt!

foto: Witteveen website

Column artikelen