Geldhonden

politiehond.jpgDe douane zet geldhonden in de grensstreek in om te speuren naar Nederlanders met tassen vol contant geld. Staatssecretaris Jan Kees de Jager heeft daartoe opdracht gegeven. In rap tempo proberen zwartspaarders hun verzwegen euro’s van de Belgische banken te halen. De Nederlanders gaan volgens de fiscus met tassen contact geld de grens over, omdat België hun geheim gehouden bankvermogen vanaf 1 januari bij de Belastingdienst moet melden. Zelfs als het gesmokkelde vermogen in de auto zit zijn de geldhonden in staat alarm te slaan. Ook met Liechtenstein staat De Jager op het punt een opheffing van het bankgeheim te realiseren. In de grensstreek met Luxemburg zijn de eerste geldhonden reeds gesignaleerd.

Een bericht waarbij velen zullen denken, tja, geldwolven vang je het beste met geldhonden. Maar als je veel geld hebt kun je ook anders redeneren. Zeker als je de weg weet in belastingparadijs Nederland, zoals de Amerikaanse president Barack Obama Nederland laatst betitelde. Wat is het geval.

Buitenlandse bedrijven en particulieren laten om belastingtechnische redenen jaarlijks duizenden miljarden euro’s door Nederland stromen. Dat is een veelvoud van ons Bruto Binnenlands Product, de som geld die alle Nederlanders bij elkaar verdienen. Dan moet het zo belastingontduiken wel heel aantrekkelijk zijn. Nederland heft geen belastingen over uitgaande royalty’s en rente. Om die reden zijn belangrijke internationale artiesten als U2 en de Rolling Stones voor hun royalty’s officieel in Nederland gevestigd. De royalty’s die zij vanuit de hele wereld ontvangen voor de door hen gemaakte muziek worden aan hun Nederlandse firma’s uitbetaald en zijn zo belastingvrij.

Als er vanuit landen rente betaald wordt naar andere landen, dan heffen de meeste landen daar een 10 of 15 procent bronheffing over. Nederland doet dat niet. Het is daarom voor multinationale bedrijven lucratief om hun geld naar een Nederlandse financieringsmaatschappij te sluizen, die van hier uit geld uitleent aan vestigingen in andere landen. Dus zo kan het ook en daar kan een geldhond nog geen ‘poepie aan ruiken’.

khadaffi.jpgEr is nog en manier om je spaarcenten veilig te stellen. In een eerdere column heb ik u al eens verteld dat ik door een toeval over een niet onaanzienlijk familiekapitaal beschik. Dat geld staat veilig bij Moammar Khadaffi (foto)  in Libië geparkeerd. In het ‘old boys’ netwerk waarin ik veelvuldig verkeer, beluister ik dat steeds meer familiekapitaal die kant of naar die regio verhuist. Dat een Nederlandse minister het bankgeheim daar zal kraken is onwaarschijnlijker dan dat hij in de gevangenis belandt vanwege het beledigen van een Arabische staatshoofd.

Ik kan u tenslotte verzekeren dat het geldverkeer van daar naar hier en omgekeerd voor mij en de ‘old boys’ een fluitje van een cent is. Zonder de tip van de sluier al te veel op te lichten kan ik u vertellen dat de gemeentelijke Banken van Lening, daarbij een belangrijke rol spelen.

Nu ik steeds meer tot het besef kom dat Purmerend in leefbaarheid en in belastingen in rap tempo niet meer het paradijs voor gevlucht Amsterdammers is, ben ik ook voornemens mijn domicilie te verhuizen. Kapitaal naar Libie en ik naar de Beemster. Ik ga overigens ook geregeld de grens over om inkopen te doen in Belgie of Duitsland. Het wordt steeds lucratiever om bij voorkeur genotsmiddelen daarvandaan te halen. Ik heb uiteraard een grote auto soms neem ik zelfs de bestelbus. En nu ik verneem dat de accijnzen op wijn en shag omhoog gaan om aanvullende wijzigingen in de Successiewet te betalen, wordt dat nog lucratiever. Een fles wijn wordt volgend jaar zo’n 3 cent duurder en een pakje shag 5 cent. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Successiewet, waardoor de belasting op erfenissen omlaag gaat en het stelsel eenvoudiger wordt. De Kamer had extra wensen, die worden bekostigd door hogere accijnzen. Hoe verzin je het! Wat zou er gebeuren als alle Nederlanders hun genotsmiddelen plotseling allemaal buiten Nederland zouden gaan kopen. Deze gedacht bekruipt mij vaak als ik weer eens een goed flesje heb ontkurkt.

Tijdens mijn legale smokkeltochten over de grens laten geldhonden mij ongemoeid. Die lieve dieren zijn er namelijk niet op getraind om wijn te ruiken. En hoe ik het met mijn geld doe heb ik u hierboven al uit de doeken gedaan. Slechts ‘losers’ zijn het die door de geldhonden worden ontdekt.

Column artikelen