HomeNieuwsColumnDe winst is .....

De winst is …..

obama_borat_parody.jpg
Vanaf 4 november 2008 weten we het. Obama is met ingang van 20 januari 2009 de 44e president van de Verenigde Staten. De Amerikaanse verkiezingen werden in Nederland beter gevolgd door bevolking en media dan welke willekeurig verkiezing dan ook in Nederland. En over één ding waren de media het eens, Obama verdiende de overwinning al was het maar dat ze de maanden ervoor kritiekloos hun support aan hem hadden gegeven. Jong, zwart en nieuw, dat waren de kenmerkende verschillen met oud, blank en conservatief dat John McCain uitstraalde.

McCain die zich bovendien door een running mate liet steunen met de uitstraling van Nana Mouskouri; McCain die zelf bewoog als een soort Jan Klaassen pop vanwege de invaliditeit opgelopen in de Vietnam oorlog. En McCain die ook geen kans zag om zich los te maken van het snel gekelderde Bush-imago. Allemaal vorige eeuw dus, dat als negatieve opinie in de massa werd gepompt om de zwarte Obama tegenover de blanke McCain nog blanker dan lelieblank te doen overkomen. En wie in zijn omgeving kijkt ziet het zelf, de massa psychologie werkt(e).

Het verschil tussen de zittende president Bush en tussen President-Elect Obama en is nu al te zien, melden de media euforistisch: “Obama omarmt nieuwe technologie, terwijl Bush amper weet wat het internet is. De ploeg van Obama lanceert deze week de nieuwe website change.Op de site laat Obama weten wat hij belangrijk vindt om te veranderen en hoe hij dat wil gaan doen.” Dat lees ik in het laatste nieuws. Alsof Bush met de verwerving voor de steun voor de Irak oorlog en de bescherming van Afghanistan niet eenzelfde soort media kunstje eerder dan Obama uithaalde.

En is Barack Obama nu zo progressief? Veel Nederlanders hebben niet eens de moeite genomen om te kijken waar hij voor staat, bedwelmt door zijn charisma en de bewieroking door onze eigen opinion leaders. Een recent onderzoek wees uit dat 78% van de Nederlanders denkt dat Obama tegen doodstraf is en 62% denkt ook dat hij voor het homohuwelijk is. Ook denkt 56% dat hij voor tegen het particuliere wapenbezit is. In werkelijkheid is Obama voor de doorstraf en het recht op wapenbezit en tegen het homohuwelijk. 54% van de Nederlanders denkt dat hij tegen de invasie in Irak was, maar hij was juist als lid van de senaat een onvoorwaardelijke voorstander van ingrijpen. Diezelfde standpunten nemen Bush en McCain dus ook in.

Barack Obama is dus in de eerste plaats een Amerikaan en gaat voor de Amerikaanse belangen wereldwijd en van hen die hem in financiële zin steun gaven bij zijn verkiezing. Zo werken de Amerikaanse verkiezingen nu eenmaal en onze media doen er braaf aan mee. In het Verenigde Europa viel overigens wel menig kritiekvol stukje te lezen. Maar dat was dan in het Frans, Duits of Engels. En hoewel veel Nederlanders er prat op gaan een lekker woordje over de grenzen te spreken, kregen ze dit ondanks zo’n tien buitenlandse zenders op hun kabel-tv niet mee.

Ondertussen zijn in Purmerend de collegepartijen PvdA, CDA en VVD verrijkt met het AOV. Het Algemene Ouderen Verbond is van meeloper van de oppositie plotseling meeloper van de coalitie geworden. Voor hoeveel zilverlingen de AOV-oudjes zich hebben verkocht aan Jos Lutz en co weten we nog niet. Veel zal het niet zijn want een kinderhand is snel gevuld. PvdA fractievoorzitter en coalitieredder Jos Lutz wrijft zich ondertussen in de handen. Op een koopje kocht hij de steun van het AOV om zo de lastenverzwaring die PvdA, CDA en VVD er in de raad er niet door dreigde te krijgen, toch voor mekaar te krijgen.

thijs_kalverboer.jpgHad het AOV op 6 november bij de stemming hetzelfde standpunt ingenomen als het standpunt dat op 4 november nog bestond, dan was de slinkse lastenverzwaring door verhoging van de reinigingsrechten en afvalverwijdering niet doorgegaan. Toen later in de raadsvergadering het AOV dacht om de eigen eerder ingediende wijzigingsvoorstellen te kunnen oogsten, die deze verhoging weer teniet moesten doen, bleek maar weer eens hoe machtswellust tot ongelofelijke domheid kan leiden. De AOV punten werden natuurlijk als achterhaald en totaal overbodig tot zichtbare verbazing van Thijs Kalverboer (foto) en co, linea recta in de vuilnisbak gegooid. Ook door hun nieuwe bondgenot Jos Lutz.

Dubbel van de lach lag ik voor mijn TV over zoveel naiviteit. Nog net hoorde ik AOV raadslid Te Paske iets mompelen dat hij zich schaamde. Maar de spijt komt na de zondeval, dus als de bekende mosterd na de maaltijd. Maar het ongeloofwaardige en gehaaste handelen werd herkend en dat is toch een beetje winst.

En toch zie ik AOV voorman Thijs Kalverboer met al zijn boeren brutaliteit nu al voor Jos Lutz staan met de vraag: “mag ik effe innen voor mijn steun?”. We gaan nog leuke dingen beleven in Purmerend en de rest van de wereld.

Column artikelen