Beek

gloeilampen
Ik reed afgelopen week ergens bij Beek. Plotseling een doffe klap en commotie van andere automobilisten om me heen. De snelwegschutter is weer bezig dacht ik direct. Dus liet ik met een druk op de knop snel alle ramen in mijn limousine zakken. Ha, dacht ik, probeer ze nu nog maar eens te raken. Onmiddellijk fladderde er evenwel allerlei papier naar binnen. Iedereen laat zijn rotzooi ook maar slingeren, dat was de eerste gedachte die bij mij opkwam. Boos kwam ook het beeld van de onder puin, hout en ander restafval bedolven ondergrondse afvalcontainer in de buurt van onze woning mij direct voor de geest.

Toen ik goed keek bleek het papier allemaal papiergeld te zijn. Nu heb ik heel vaak bonussen aangewaaid gekregen en hoop en regel desnoods zelf wel er ook nog meer te krijgen, maar zo gemakkelijk heb ik het nog nooit verdiend. Toen het hemelse papiergeld uitgeregend was deed ik snel de ramen dicht. Opgetogen, en met een auto vol met papiergeld vervolgde ik mijn weg. Thuis telde ik een kapitaal aan binnengewaaid geld.

Buurman stormde binnen en zag mij zo met die stapels geld bezig. De spelbreker wist me te vertellen dat een geldwagen -bij Beek- op een onverklaarbare wijze geld was verloren. Automobilisten waren graaiend de berm in gedoken. Hij zag mij ook meteen voor één van die graaiers aan. Al snel begreep ik dat ik dit uit de hemel gewaaide geld niet kon houden. Buurman zag dat ik in verlegenheid verkeerde en bood aan het te bewaren en later naar de rechtmatige eigenaar te brengen. Maar buurman was naar mijn indruk iets te gretig met het aanbieden van die hulp. Ik liet duidelijk merken dat als ik graaigedrag vertoon dat niemand zal opvallen, dus dat ik dit varkentje zeker wel zelf zou kunnen wassen. De volgende dag bracht ik het dus naar het politiebureau waar het dankbaar in ontvangst werd genomen.

Maar wat deed ik nu bij Beek zult u zich als aandachtige lezer afvragen. Wel zo af en toe heb ik er wel eens een handeltje tussendoor. Grotendeels voor de lol. Nu ben ik bijvoorbeeld gloeilampen aan het verzamelen.
Want, de 60 watt gloeilamp is vanaf deze week officieel in de ban. Precies een jaar geleden ondergingen de gloeilampen van 75 watt en meer al hetzelfde lot. Tot 1 september 2012 kon u de gloeilampen van 25 en 40 watt nog inslaan. Tot massaal hamstergedrag leidde dit nog niet, hoewel de eerste elektriciteitswinkels – zoals ik zag in Tilburg – al stunten met teksten als ‘Hier zijn ze nog wel te koop: gloeilampen! Grote voorraad ingekocht’.
De spaarlampen worden definitief de standaard. Leve de kwikbommetjes in onze huiskamers. Maar daarover straks meer.

Ik kom uit een arm gezin en wij bewaarden alles. Dat raak je nooit meer kwijt dus de overtollige lampen waaien als het ware zo de bewaarbox in bij mij thuis.
Buurtgenoten klaagden over het niet meer kunnen krijgen van bepaalde lampen., Nu die had ik nog in overvloed. Dat bracht mij tot de verkoop daarvan. Inmiddels vraag ik voor en lamp net zoveel euro als de Wattage van de lamp. Dus 100 Watt levert bijvoorbeeld 100 euro op. Ook op Marktplaats en andere koopjessites denken collega handelaren hun slag te slaan. Zo las ik: ‘Wij hebben ze weer, de heerlijke sfeer-gloeilampen, in de tinten flame, softone, mat, en kooldraad, bent u geïnteresseerd stuurt u mij een e-mail dan krijgt u een lijst met de lampen en de daar bij behorende prijzen.’

Uit heel het land, dus ook de omgeving Beek, regel/koop ik in tussenuurtjes partijtjes gloeilampen op. Ruimte zat in ons riante huis. De auto kan wel even op straat, de garage is namelijk ook één grote bewaarplaats aan het worden. Nu is er al gestaag vraag, maar wacht maar totdat straks de nadelen van de spaarlampen meer bekend worden en ook praktijk worden.
Dat spaarlampen de zeer toxische stof kwik bevatten en dat dit problematisch is, is al langer bekend. Een nieuwe studie wijst echter uit dat wanneer een spaarlamp breekt en de kwik zich in de lucht verspreidt, de geldende veiligheidsnormen voor kwik ver overschreden kunnen worden. Deze gevaarlijke blootstelling kan bovendien tot 10 weken blijven duren.
Ik verwacht dat als de eerste slachtoffers vallen de run op de oude lampen niet van de lucht zal zijn. Het geld waait bij ons zo straks niet de auto in maar dan toch zeker wel de garage.

Ondertussen concurreren PVV en PvdA ergens in Den Haag in alle hevigheid verder over hun voorstellen om een republiek te vormen met een geaccepteerd koningshuis. Zo zot kan ik het niet bedenken, maar dit terzijde.

Column artikelen