HomeNieuwsColumnAkkermans wordt genoemd

Akkermans wordt genoemd

ambtsketting.jpg
Ik pas in mijn jas; mijn jas past in mijn tas; dus pas ik in mijn …tas (?) In dezelfde trant kun je ook stellen: Fortis gaat failliet,: Bos koopt Fortis; IJsland gaat Failliet; dus Bos koopt… IJsland. IJsland, kwamen daar ook niet in verre tijden de Vikingen vandaan die de rest van Europa plunderden? Het zit ze toch nog in het bloed is te merken. Als er iemand is die groeit naarmate de bankencrisis groter wordt, dan is het wel onze minister van Financiën Wouter Bos. Als leider in oorlogstijd spreekt hij via alle media het volk toe. Met hetzelfde elan waarmee hij kortelings nog spaarders aanraadde hoge rentes te zoeken en zo de concurrentie bij de banken aan te wakkeren (dus de vlucht naar Icesave en soortelijke banken promootte) staat hij nu pal voor de belangen van de  kleine spaarder. Het moet gezegd: ‘een man een man, een woord een woord’. Hopelijk kan Wouter nog vele glorierijke momenten op het financiële slagveld beleven. Zijn PvdA vaart er in de vele stemmingsonderzoeken wel bij en wint zienderogen terrein terug.

roald helm.jpgIn Purmerend hebben we zo onze eigen geldcrisis lees ik in het Purmerends Nieuwsblad. Met zoveel worden laat Stadspartij raadslid Roald Helm (foto) weten dat Purmerend eigenlijk op de rand van een bankroet balanceert. De Stadsverwarming is een dermate bodemloze put geworden dat het weerstandsvermogen van Purmerend nog minimaal is. Door een boekhoudkundige truc wordt dit versluierd, maar leer Roald niets over boekhoudkundige trucs, hij vond er vele zelf uit.

In de programma begroting (zie hier) staan voor het eerst in 15 jaar alarmerende berichten over Stadsverwarming en de kwijnende gemeentefinanciën. Zou Wouter Bos Purmerend nu ook in Purmerend bijspringen, net als hij doet met Fortis, IJsland en het 20 miljard-fonds voor financiële instellingen? Wouter was ooit voor de gemeenteraadsverkiezingen even in Purmerend. Een vriendendienstje. Hij weet dus waar het ligt en hij kan nu ook laten zien dat hij niet louter voor reclame praatjes toen in Purmerend was en zijn Purmerendse vrienden niet is vergeten.

Ondertussen is het circus rond de opvolging van de overijld vertrekkende burgemeester Verbeek in volle gang. Binnen het stadhuis circuleren al diverse namen, dat heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Duidelijk is wel dat veel partijen gaan voor een burgemeester die honkvaster is en een beter regie in het bestuur kan voeren dan de vertrekkende bewindsman. Er is duidelijk behoefte aan een burgemeester die voor het detail in Purmerend gaat en niet voor de grote lijnen. Namen hoor ik ook al fluisteren, vooral lokale en regionale kandidaten. Ik noem ze nog maar even niet want je weet nooit of je er iemand mee bevoordeelt of benadeelt in dit stadium. U houdt ze tegoed van me.

akkermans.jpgOndertussen ziet het er naar uit dat er een waarnemend burgemeester komt om de plotselinge leemte te overbruggen. De naam van Prof. Dr. Ir. Akkermans (foto) wordt in dat verband genoemd om het tot leven gekomen typetje van Kees van Kooten er maar eens bij te halen. Wie de  vergaderingen van onze Purmerendse politici op de lokale tv volgt, waant zich vaak in een programma van het Simplistisch Verbond, dus Akkermans past zichtbaar in het Purmerendse.

Column artikelen