HomeNieuwsSociale ZakenZorginstellingen staan er slecht voor

Zorginstellingen staan er slecht voor

af
Een op de vijf zorginstellingen in Nederland heeft vorig jaar verlies geleden, blijkt uit een analyse van accountants- en adviesbureau EY.

Ernstig bedreigd

Vooral zelfstandige behandelcentra, de jeugdzorg, de verpleging- en thuiszorginstellingen hebben het zwaar. Zij verdienen zo weinig dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om buffers op te bouwen om te kunnen investeren en innoveren. Het voortbestaan van bedrijven in de geestelijke gezondheidszorg wordt volgens de accountants zelfs ernstig bedreigd.Hervormingen

EY voorziet dat de resultaten van zorginstellingen dit jaar verder verslechteren. Dat hangt samen met de hervormingen in de zorg, waardoor de administratieve lasten en druk op financiële middelen zijn toegenomen.

Toch gaat het niet met alle instellingen in de sector slecht. Zo staan academische ziekenhuizen er volgens EY juist goed voor in financieel opzicht.

Waterlandziekenhuis: 1,6 miljoen tekort in 2015

Het Purmerendse Waterlandziekenhuis sloot 2015 af in de rode cijfers. Het tekort is ruim 1,6 miljoen euro. En dat terwijl 2014 nog werd geëindigd met een positief resultaat van ruim 2,6 miljoen euro.

Voornaamste oorzaak was dat het aantal patiënten tegenviel. Zo zijn er bepaalde operaties die niet meer uitgevoerd worden in Purmerend, omdat het aantal patiënten te laag is geworden. Als het aantal patiënten voor een operatie onder een bepaald landelijk quotum is, mag het ziekenhuis die operaties niet meer aanbieden. Bijvoorbeeld de maagverkleiningen. Dat kost het ziekenhuis geld.

Om 2016 financieel gezonder te kunnen afsluiten, wil het ziekenhuis inzetten op het aanbieden van zorg waar voldoende vraag naar is. Er zijn afdelingen waar wachtlijsten zijn, zoals oogheelkunde, cardiologie of de longafdeling.

De fusie met het Westfriesgasthuis in Hoorn ligt nu even stil. De financiële positie van het Waterlandziekenhuis heeft hier mee te maken. Er is een adempauze ingelast, omdat ook bepaalde kosten hoger uit blijken te vallen, zoals het nieuwe ICT-systeem dat in beide ziekenhuizen komt te draaien. De pauze wordt gebruikt om ook dit op orde te krijgen.

De verwachting is gelet op de genomen maatregelen dat 2016 niet negatief zal afsluiten.

Sociale Zaken artikelen