HomeNieuwsSociale ZakenVoor eind van het jaar duidelijkheid over budget Jeugdzorg

Voor eind van het jaar duidelijkheid over budget Jeugdzorg

geld3
Gemeenten krijgen naar verwachting nog voor het einde van het jaar duidelijkheid over het budget dat zij nodig hebben om de jeugdzorg te regelen. Dat laten staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vrijdag weten aan de Tweede Kamer.

Groot risico
De gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar ze weten nog altijd niet hoeveel geld ze precies krijgen. Daarom durven veel gemeenten het nog niet aan om afspraken te maken met zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg. Dat is volgens een onderzoekscommissie (met de naam Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd) een groot risico, omdat de voortgang van de zorg in gevaar kan komen. De commissie adviseerde Van Rijn en Teeven dan ook om snel met duidelijkheid te komen.

Versnelling
De commissie, die onder leiding staat van de voormalige Rotterdamse wethouder Leonard Geluk, stelt verder vast dat het algemene beeld van de voorbereidingen positief is. De afgelopen tijd is er sprake van ,,zowel een versnelling als een verdieping van het decentralisatieproces”. Dat geldt niet alleen voor gemeenten, maar ook zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg zijn hard aan de slag gegaan.

Bezuinigingen veel forser
Veel mensen en organisaties maken zich zorgen over de overdracht van de jeugdzorg, omdat deze verandering gepaard gaat met een flinke bezuiniging. De regio Holland Rijnland waarschuwde donderdag nog dat de bezuinigingen waarschijnlijk veel forser zijn dan het kabinet aanneemt. Jeugdzorg Nederland liet weten dat de kwaliteit van de zorg ernstig in gevaar komt, omdat er niet genoeg tijd is om de bezuinigingen zorgvuldig door te voeren. Eerder waarschuwde Bureau Jeugdzorg Noord-Holland nog dat de bureaus mogelijk failliet gaan door de decentralisatie.

Sociale Zaken artikelen