HomeNieuwsSociale ZakenStarterslening kan helpen bij aanschaf eerste woning

Starterslening kan helpen bij aanschaf eerste woning

Foto: Wethouder Natalie Saaf (Wonen) in gesprek met inwoner Erik van Zaanen
Foto bij persbericht aangeleverd


Toen de Purmerendse Erik van Zaanen (28) op zoek ging naar een woning in Purmerend, werd al snel duidelijk dat een aanvulling op de reguliere hypotheek nodig was om zijn droomwoning te kunnen kopen. Een mooi appartement aan de rand van het centrum in Purmerend. Zijn hypotheekadviseur vertelde hem over de starterslening die de gemeente Purmerend aanbiedt.

Een starterslening is een aanvullende hypotheek bovenop de gewone hypotheek en overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek.

Leeftijdsgenoten

Erik merkt nu dat steeds meer leeftijdsgenoten in zijn omgeving gebruik (willen) maken van de starterslening. Zo vertelt hij aan wethouder Natalie Saaf (wonen) “Veel bekenden in mijn omgeving hebben het erover, de huizenprijzen zijn hoog, maar veel jonge mensen willen graag iets opbouwen.” Er wordt samen met de starter goed gekeken op welk moment kan worden gestart met aflossen van de lening. Jonge inwoners gaan met de jaren meer verdienen. Als dat na drie jaar nog niet mogelijk is, is het mogelijk dit met drie jaar te verlengen.

Proces

“Het aanvragen ging vrij makkelijk en ik was blij dat de lening werd toegekend zodat ik dit huis kon kopen. De pot was bijna leeg, ik begrijp nu dat deze weer is aangevuld, dat is mooi nieuws voor andere starters.” Via purmerend.nl/starterslening lees je meer informatie over de regeling. De starterslening is maximaal 20% van de totaal benodigde koopsom van de woning, met een maximum van € 45.000. De starterslening kan gebruikt worden voor het kopen van een bestaande of nieuwbouwwoning in Purmerend of Beemster. Met de starterslening wil de gemeente de mogelijkheid voor inwoners die voor het eerst een huis gaan kopen vergroten. De gemeenteraad heeft in december 2023 een nieuw krediet ter beschikking gesteld.

Foto: Wethouder Natalie Saaf (Wonen) in gesprek met inwoner Erik van Zaanen.

Hoe een Starterslening aan te vragen.

Sociale Zaken artikelen