HomeNieuwsSociale ZakenPGB-cliïenten krijgen controleur op de stoep

PGB-cliïenten krijgen controleur op de stoep

pgbcontrole
Circa 30.000 huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van controleurs aan wie ze moeten laten zien dat ze hun persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven. Op die manier wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) fraude met deze zorggelden tegengaan, meldde hij vrijdag.

Miljoenenfraude
De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro’s met de zogeheten pgb’s wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt. De toezichthouders zullen zichzelf uitnodigen voor een huisbezoek. Mensen mogen dat weigeren, maar zullen dan wel naar het kantoor moeten voor een gesprek.

Malafide zorgbureaus
Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb’s aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Extra inspecteurs
Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden.

Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan.

Misbruik voorkomen
Hij vindt de maatregelen nodig omdat ,,ten allen tijde moet worden voorkomen
dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen”.

Sociale Zaken artikelen