HomeNieuwsAlgemeen Bestuur‘Landelijke partijen verzwakken democratie gemeenteraad’

‘Landelijke partijen verzwakken democratie gemeenteraad’

Logo-landelijke-partijen

Door de deelname van landelijke partijen tijdens gemeenteraadsverkiezingen verzwakt de democratische kwaliteit van de gemeenteraad. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Tilburg. “Gemeenteraadsverkiezingen horen ertoe bij te dragen dat het lokale beleid overeenkomst met de beleidsvoorkeuren van inwoners. Door de lage opkomst en de sterke nationalisering van het stemgedrag is de democratische kwaliteit van gemeenteraadsverkiezingen echter betrekkelijk zwak.

Stadspartij_logo_kleinLokale partijen, zoals de Stadspartij, worden bij het uitdragen van hun standpunten niet gehinderd door het ideaal van een landelijke partij. Daardoor kan een partij als de Stadspartij zich beter richten op de problemen die in Purmerend spelen. Bovendien is de Stadspartij een fatsoenlijk alternatief voor alle kiezers die ontevreden zijn over de landelijke partijen.

De onderzoekers van de Universiteit Tilburg vinden dat de democratische kwaliteit wel degelijk kan worden versterkt. “Allereerst kan er worden gewerkt aan het versterken van het lokale karakter van gemeenteraadsverkiezingen, bijvoorbeeld door de invloed van landelijke politieke partijen te verminderen en door lokale politieke groeperingen dezelfde ondersteuning te geven als landelijke politieke partijen. De tweede oplossingsrichting richt zich op een verdere politisering van de lokale politiek, waarbij politici en partijen keuzes die betrekking hebben op actuele thema‘s en ontwikkelingen duidelijker voorleggen aan de kiezer. Tot slot kan worden gedacht aan een grotere persoonlijke profilering van lokale politici. Dat kan via kieswethervormingen, maar ook door partijen en gemeenten meer te laten investeren in de accentuering van de vertegenwoordigende rol van raadsleden.”

Lokale partijen haalden in 2006 en 2010 Purmerend 9 van de 35 raadszetels binnen, iets meer dan een kwart. Purmerend kent naast de Stadspartij, nog twee lokale partijen: Leefbaar Purmerend en ouderenpartij AOV die zich vooral op ouderenbeleid richt.

ZIE OOK:

Algemeen Bestuur artikelen