HomeNieuwsSociale ZakenKinderen opgezadeld met enorme PGB-schulden

Kinderen opgezadeld met enorme PGB-schulden

 

Nederlandse kinderen worden geregeld opgezadeld met grote persoons gebonden budget (pgb) -schulden, omdat hun ouders of instanties het geld onterecht op hun naam hebben verkregen.
Met verbazing keek ik zondag 16 oktober naar het bericht hierover in het programma De Monitor (KRO-NCRV).
Niet kunnen verantwoorden
Volgens De Monitor wordt het pgb bewust of onbewust op oneigenlijke gronden aangevraagd en gaat het soms om tienduizenden euro’s schuld. Kinderen worden opgezadeld met deze schulden doordat ouders of zorginstellingen een pgb voor het betreffende kind aanvroegen, maar dit naderhand niet goed kon verantwoorden.
De kinderen worden vanaf hun achttiende jaar hoofdelijk aansprakelijk en zo worden zij geconfronteerd met schuldeisers die het geld terugvorderen. Uitvoerende instanties laten De Monitor weten dat er juridisch gezien geen onderscheid gemaakt wordt tussen minderjarige of meerderjarige budgethouders.
Diverse zorgkantoren schorten schuldverhaal op
De zorgkantoren van diverse verzekeraars zijn momenteel in gesprek met staatssecretaris Van Rijn om een oplossing te vinden voor het probleem dat steeds vaker lijkt voor te komen. Vooralsnog roept Zilveren Kruis andere jongeren, die met hetzelfde probleem kampen, op om zich te melden. VGZ, Zilveren Kruis en andere zorgverzekeraars verhalen de schulden voorlopig niet meer op de jongeren totdat er een oplossing is.
PGB schulden
Een pgb is destijds in het leven geroepen zodat ouders zelf hulp voor hun kinderen kunnen inkopen. Dit blijkt dus niet in alle gevallen goed te gaan.
Er kunnen geen nota’s van de ingekochte hulp worden overlegd, maar er zijn ook mensen die de gelden aan andere zaken dan waar ze voor bedoeld zijn hebben uitgegeven. Het uitgegeven geld wordt echter niet op de ouders verhaald, maar op deze jongeren als ze 18 jaar zijn.
Het blijkt dat deze jongeren soms op 10 jarige leeftijd al een document hebben moeten ondertekenen als toekomstig budgethouder.
Het spreekt voor zich dat deze jongeren door deze schulden, die vaak tot in de duizenden euro’s lopen in de moeilijkheden komen. En dat is zacht uitgedrukt! Zij worden hierdoor belemmerd om zelfstandig te gaan wonen, en een toekomst op te bouwen.
Technische vragen Stadspartij
Het is de Stadspartij op dit moment niet bekend of dit soort gevallen ook in Purmerend voorkomen. Maar gaat dit natuurlijk uitzoeken, hiertoe zijn schriftelijke vragen aan het college gesteld. Door deze vragen wordt beoogd inzicht te krijgen in de eventuele omvang van deze problematiek in Purmerend.

Sociale Zaken artikelen