HomeNieuwsSociale ZakenGemeenteraad bezoekt woon- zorglocaties

Gemeenteraad bezoekt woon- zorglocaties

tiengemeenten
Op uitnodiging van Stichting Wonen & Zorg Purmerend (SWSP) waren raads- en commissieleden woensdagmiddag 10 november op bezoek bij de Tien Gemeenten en de Rusthoeve.
Beide woon/zorg locaties bieden een breed pakket zorgdiensten aan inwonenden en bewoners van de wijken Overwhere Zuid, Gors Zuid en het Centrum.
De Tien Gemeenten bestaat uit 61 verzorgingsplaatsen, 3 groepswoningen, 5 logeerappartementen en meer dan 200 aanleunwoningen. De Rusthoeve heeft 27 verzorgingsplaatsen, 3 groepswoningen, 5 logeerappartementen en ruim 100 aanleunwoningen die beschikbaar zijn voor ouderen van 75 jaar en ouder.

De delegatie van de raad die bestond uit 13 leden werd door directeur Klaas Kwadijk welkom geheten in de Tien Gemeenten.  De Stadspartij werd vertegenwoordigd door Bert Meulenberg en Irma Waarhuis
Onder het genot van een kopje koffie werd het programma doorgenomen. De groep werd in drieën opgedeeld en rondgeleid langs de diverse voorzieningen.

De bewoners van een zorgappartement hebben de beschikking over een appartement met een inrichting naar eigen wens. In de praktijk betekent dit dat de bewoners door meeverhuizen van hun vertrouwde huisraad niet in een vreemde leefomgeving terecht komen.
De bewoners zijn verzekerd van alle zorg die ze nodig hebben zoals: begeleiding huishoudelijke hulp, maaltijden en activiteiten. Op beide locaties zijn een kapper, een winkel, een fitness en een pedicure gevestigd.

Beide complexen zijn voorzien van groepswoningen. waarin ook zes dementerende ouderen onder begeleiding wonen. Elke bewoner beschikt er over een eigen zit- slaapkamer voorzien van douche en toilet.
In de gemeenschappelijke huiskamer wordt het dagritme bepaald door de wens van de bewoners. In de keuken wordt iedere dag gekookt, waarbij de medewerking van de bewoners wordt aangemoedigd.
Het ter plaatse bereiden van de warme maaltijden bevordert de eetlust, legde dagbegeleidster Diny aan de bezoekers uit. Alle groepswoningen beschikken over een was- droogcombinatie.

Voor kortdurende opnames zijn op elke locatie vijf logeerkamers beschikbaar.  Deze logeerkamers zijn voorzien van een kitchenette, toilet en douche.
De kortdurende opname is bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen die tijdelijk zorg nodig hebben. Dit kan zijn na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname.

Na het bezoek aan de Tien Gemeenten begaf de delegatie zich naar de Rusthoeve om daar deel te nemen aan de avondmaaltijd. In de beide bezochte locaties kunnen bewoners en omwonenden gebruik maken van een middag- en avondrestaurant. Er is de keuze uit twee voorgerechten en twee hoofdmaaltijden, het geheel wordt afgerond met een toetje.
De hoogwaardige kwaliteit van de maaltijd, gecombineerd met de gezellige ambiance, geeft ook invulling aan de goed functionerende wijkfunctie. Veel omwonenden (55 plussers) genieten hier gezamenlijk van hun warme maaltijd.

Na de maaltijd werd het bezoek afgesloten met een rondleiding door het, evenals bij de Tien Gemeenten, recent ingrijpend gemoderniseerde complex.
Er werden nog twee zorgappartementen bezocht met als hoogtepunt het bezoek aan een 100 jarige dame die de bezoekers op een verassend frisse en kwieke wijze welkom heette.

Samenvattend kun je stellen dat in de modern ingerichte woon- zorgcomplexen goed voor de ouderen wordt gezorgd.
Door onze ouderen zijn wij wie we zijn en dat geeft hen het recht om op een waardige en gepaste wijze te genieten van de herfst des levens.

Sociale Zaken artikelen