HomeNieuwsSociale ZakenGemeente Purmerend sluit aan bij Nationale Schuldhulproute

Gemeente Purmerend sluit aan bij Nationale Schuldhulproute


Gemeente Purmerend verbindt zich de komende twee jaar aan de Nationale Schuldhulproute: een gratis telefoonnummer en online test op geldfit.nl. Inwoners en ondernemers kunnen de test invullen en worden – afhankelijk van de uitkomst – doorverwezen naar hulp via een vrijwilliger, de gemeente of schuldhulp. Bellen kan ook, naar telefoonnummer 0800-8115.

Inwoners en ondernemers kunnen de test invullen en worden – afhankelijk van de uitkomst – doorverwezen naar hulp via een vrijwilliger, de gemeente of schuldhulp. Bellen kan ook, naar telefoonnummer 0800-8115.

Om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen, is de online test op Geldfit.nl ontwikkeld. Op basis van de ingevulde gegevens krijgen mensen een passend hulpaanbod: tips, tools of een doorverwijzing naar hulp bij een (lokale) instantie, zoals de gemeente. De test biedt mensen de mogelijkheid om op een moment wanneer het hen uitkomt de test te maken, ook wanneer er geen geldzorgen zijn. Bellen of chatten via telefoonnummer 0800-8115 kan ook. Een van de medewerkers biedt een luisterend oor en kijkt waar je in de buurt terecht kunt voor hulp.

Geldzorgen voorkomen

Door aan te sluiten bij de Nationale Schuldhulproute kan de gemeente Purmerend inwoners met geldzorgen beter bereiken en begeleiden naar passende hulp. Wethouder Mario Hegger: ‘Wij willen voorkomen dat mensen schulden krijgen. Want geldzorgen komen niet alleen. Het veroorzaakt stress, gezondheidsklachten en het heeft effect op iedereen in het gezin zoals slechte schoolresultaten van de kinderen of problemen op het werk. Geldzorgen kunnen snel groter worden als je niets doet. En het kan iedereen overkomen. Soms is het niet eens je eigen schuld. Daarom is de geldfittest een mooie manier om zelf te kijken of je geldzaken op orde zijn. Meer geld overhouden geeft rust in je hoofd. Dat wil toch iedereen?’

Gemeente zet in op preventie

De komende 5 jaar werkt het team Schulddienstverlening van gemeente Purmerend aan de aanpak schulden en geldzorgen. Naast aansluiten bij dit initiatief, pakt het team meer acties op de komende tijd. Zoals de samenwerking versterken met ketenpartners en afspraken maken over signaleren van geldzorgen. Ook worden er trainingen aangeboden aan onder meer jongeren, statushouders en inwoners die zorg krijgen of minder goed zijn in lezen en schrijven. Daarbij gaat het team samenwerken met scholen om kinderen en ouders te leren over omgaan met geld.

Sociale Zaken artikelen