HomeNieuwsSociale ZakenExperts geven gerichte adviezen en slimme bespaartips tijdens gratis budgettraining

Experts geven gerichte adviezen en slimme bespaartips tijdens gratis budgettraining


Mensen die het overzicht over de financiën (even) kwijt zijn op weg helpen, met uiteenlopende adviezen, slimme bespaartips en inspirerende verhalen. Dat is de gedachte achter de training ‘Leren omgaan met Geld’ die in 2016 gratis wordt aangeboden door de gemeente Purmerend en SMD, in samenwerking met Wooncompagnie. De training is bedoeld voor mensen die niet meer weten hoe ze moeten rondkomen. ‘Dat kan te maken hebben met het feit dat ze op dit moment geen baan hebben of, om welke reden dan ook, moeite hebben met geld om te gaan,’ vertelt Angelique Croes, preventieadviseur bij de gemeente Purmerend.

‘De hulpvraag van cursisten is zeer breed,’ vervolgt Angelique Croes. ‘Sommigen gaan met pensioen, weten dat ze het straks met minder moeten doen en willen daar advies over. Andere mensen hebben nooit geleerd met geld om te gaan, maar willen dat wel hun kinderen bijbrengen. Wat de persoonlijke hulpvraag ook is, wij spelen er tijdens de training zoveel mogelijk gericht op in.’ 

Omgaan met verleidingen
De cursisten leren tijdens de training beter rondkomen en vergroten hun financiële zelfredzaamheid. Ze leren doelen te stellen, hun financiële gedrag aan te passen en gewoontes te doorbreken. Zo gaat een psycholoog in opleiding in op ons gedrag en het effect van verleidingen. Verder krijgen de deelnemers tips over het op orde houden van de administratie (het bijhouden van een kasboek) en het mogelijk oplossen van schulden. Maar ook geven experts adviezen over verzekeren, sparen en lenen. Verder krijgen de cursisten praktische bespaartips en kunnen ze ervaringen uitwisselen.

Jaarbegroting geeft inzicht
‘Het maken van een jaarbegroting is leidraad binnen de cursus,’ zegt Angelique Croes. ‘Hier staat centraal wat er aan inkomsten binnenkomt en wat de maandelijkse vaste lasten zijn. Voor velen is dat een eyeopener. De cursisten die in 2015 hebben deelgenomen, reageerden erg enthousiast en hadden na afloop veel beter inzicht in hun geldzaken. De training voorziet duidelijk in een behoefte. Wooncompagnie bekijkt de mogelijkheid om de cursus in de toekomst ook in andere gemeenten uit te rollen.’ De deelnemende cursisten ontvangen na afloop een certificaat.
De trainingen worden nu aangeboden in zes blokken, verdeeld over het jaar. Elk blok bestaat uit een zestal trainingen in de avond. Locatie: Wijkplein Where in Purmerend. Mensen die meer willen weten over de cursus of zich willen aanmelden, kunnen een mail sturen naar preventie@purmerend.nl.

Sociale Zaken artikelen