HomeNieuwsSociale ZakenDoe mee tijdens Week tegen Eenzaamheid

Doe mee tijdens Week tegen Eenzaamheid

Ontmoeting en verbinding staan centraal

De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van 30 september t/m 7 oktober. Tijdens deze periode wordt aandacht gevraagd voor mensen die het gemis van verbondenheid met anderen voelen. Ook in Purmerend en Beemster zijn er mensen die zich eenzaam voelen. In de Week tegen Eenzaamheid zeggen we tegen deze mensen: kom erbij!

Van 30 september t/m 7 oktober is de landelijke Week tegen de Eenzaamheid. Tijdens deze week zijn er elk jaar honderden activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Ook Purmerend en Beemster doen mee!

Diverse activiteiten
Er zijn verschillende activiteiten gepland om eenzaamheid bespreekbaar te maken en om inwoners met elkaar in contact te laten komen. Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. Hieronder een kort overzicht van activiteiten in Purmerend, kijk voor het volledige programma op www.purmerend.nl/tegeneenzaamheid.

  • Webinar donderdag 30 september, 15.00 uur

Tijdens dit webinar gaat gespreksleider Ingrid van Maarschalkerweerd, directeur bij WelzijnWonenPlus, in gesprek met jongeren en ouderen over eenzaamheid. Ook wethouder Harry Rotgans neemt plaats aan tafel.

  • Onthulling buurtbankje vrijdag 1 oktober

Op vrijdag 1 oktober om 10.00 uur onthullen wethouders Harry Rotgans en Jos Dings het Buurtbankje bij het Gildeplein. Op een buurtbankje word je uitgenodigd om even lekker te gaan zitten en een praatje te maken met een andere bewoner/ bezoeker.

  • Koffie en een praatje

Clup Welzijn gaat op vrijdag 1 oktober ‘on route’ met een mobiele koffiebar. Onder het genot van een kopje koffie gaan medewerkers in gesprek met de mensen die ze tegenkomen.
10.00 – 12.00 uur: Winkelcentrum Gildeplein
12.30 – 14.30 uur: restaurant de Populier, Populierenstraat 7
15.00 – 17.00 uur: tiener- en jongerencentrum Columbuzz, Australiëlaan 2

Telefoonnummer tegen eenzaamheid
Tijdens het webinar op 30 september, wordt een nieuw telefoonnummer gelanceerd: 0299-701007. Iedereen die zich eenzaam voelt of zich zorgen maakt over iemand die eenzaam is, kan bellen naar dit telefoonnummer. Ook na de Week tegen Eenzaamheid!

Wat is eenzaamheid
Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen.

Atieprogramma Eén tegen eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid 2021 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer dan 240 gemeenten en 150 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

De activiteiten tijdens de Week tegen de Eenzaamheid zijn georganiseerd door Clup Welzijn, WelzijnWonenPlus, Stichting Wonen en Zorg Purmerend, Spurd, gemeente Purmerend en gemeente Beemster.

Sociale Zaken artikelen