HomeNieuwsSociale ZakenDaklozen opvang te laat open

Daklozen opvang te laat open

aopvang
Raadslid Bert Meulenberg van de Stadspartij heeft, mede uit naam van Groen Links, in de commissievergadering op donderdag 4 december vragen gesteld over de openstelling van de nachtopvang voor daklozenopvang.

De nachtopvang vindt plaats in een gemeentelijk gebouw aan Wagenweg 14 te Purmerend. De nachtopvang is geopend van 15 november tot en met 15 april tussen 21.00 en 08.00 uur. Gebruikers van de nachtopvang, de ook in Purmerend en omgeving voorkomende daklozen, moeten zich voor gebruikmaking eerst melden bij Stichting Algemene Opvangcentrum Purmerend (AOV). Daar vindt een  korte intake plaats waarna de dakloze dan een ticket krijgt voor drie nachten. De gebruiker betaald een eigen bijdrage van 5 euro per nacht.

Warme maaltijd
De Stadspartij en Groen Links zijn benaderd door bestuursleden van een vrijwilligersorganisatie, die aangaven dat zij voor de gebruikers van de nachtopvang een warme maaltijd willen verzorgen. Het nuttigen van een warme maaltijd doe je doorgaans op een tijdstip tussen 17.00 en 19.00 uur. Omdat de nachtopvang pas om 21.00 uur open gaat zien de medewerkers van Caritas geen mogelijkheid om deze maaltijd tussen 17.00 en 19.00 uur aan te bieden. Om deze reden heeft Bert Meulenberg aan het college gevraagd of het mogelijk is om de nachtopvang om 18.00 uur te openen. 

De wethouder gaf aan dat daar uiteraard een financieel bedrag mee gemoeid is. Dat beseft de Stadspartij ook ten volle. De Stadspartij wil dan ook weten wat het bedrag is wat moet worden vrijgemaakt om de nachtopvang om 18.00 uur open te stellen voor de doelgroep zodat er door deze mensen tevens een warme maaltijd kan worden genuttigd. Als dat bedrag bekend is zal de Stadspartij gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn om de gewenste openstelling te realiseren.

Overlast?
Naast de problematiek van de warme maaltijd speelt er nog iets mee. Navraag leverde de informatie op dat het huidige openingstijdstip is ingesteld omdat de meeste winkels om 21.00 uur gesloten zijn en er geen overlast zou ontstaan bij winkeliers en zijn bezoekers.
Nu zie je echter dat de gebruikers van de nachtopvang, zeker op koude dagen aan het eind van de middag juist beschutting en warmte in de omliggende winkels opzoeken.

Gemengde gevoelens
Voor alle duidelijk wil de Stadspartij benadrukken dat de partij met gemengde gevoelens naar het bestaan van instellingen als voedselbanken en daklozenopvang kijkt. In een goedfunctionerend en modern land, zoals Nederland zich bij voorkeur etaleert, past geen dakloosheid en een instelling als de voedselbank. Echter als we zover zijn dat er, ondanks alle goede voorzieningen en inspanningen, grote groepen gebruik van moeten maken dan vindt de Stadspartij dat je deze randvoorzieningen goed moet laten functioneren.

Sociale Zaken artikelen