HomeNieuwsSociale ZakenD66 wil duidelijkheid over nieuwe ambtenaren

D66 wil duidelijkheid over nieuwe ambtenaren

schoonmaakwerk
D66 wil dat minister Stef Blok (Rijksdiensten – VVD) snel duidelijk maakt hoe hij laaggeschoolde werknemers weer in overheidsdienst wil nemen. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw zitten ondernemers anders veel te lang in onzekerheid. De bewindsman moet voor de behandeling van zijn begroting in het najaar openheid van zaken geven.

Onderkant van de arbeidsmarkt
In het regeerakkoord is afgesproken om laaggeschoold personeel weer ambtenaar te maken. Het kabinet wil zo meewerken aan de verbetering van de positie van flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Maar het plan heeft kwaad bloed gezet bij ondernemers in de schoonmaak-, catering- en beveiligingsbranche. Die hebben Blok twee boze brieven gestuurd waarin zij waarschuwen voor het verlies van duizenden banen, meldde het Financieele Dagblad vrijdag.

Stevige aanvaring
In de krant waarschuwt voorzitter Hans Rijnierse van Veneca, de brancheorganisatie van cateringbedrijven, voor ,,een stevige aanvaring met het kabinet” over het plan. ,,Deze waanzin moet echt stoppen”, vindt Rijnierse die ook nog bestuurslid is van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Geleidelijke overgang
Blok kan niet reageren, hij is op vakantie. Hij laat momenteel onderzoek doen naar de financiële gevolgen van het inbesteden van laaggeschoold werk. Het zal gaan om een geleidelijke overgang, liet hij de Kamer eerder weten. Blok wil ook nog 12.000 tot 18.000 banen schrappen bij de rijksoverheid tot 2018.

Sociale Zaken artikelen