HomeNieuwsSociale ZakenAmsterdam doet beroep op buurgemeenten voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Amsterdam doet beroep op buurgemeenten voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers


De gemeente Amsterdam doet een beroep op buurgemeenten voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die na de aanstaande ontruiming van de Vluchtgarage op straat staan. De hoofdstad stelt opvangplaatsen beschikbaar (bed, bad en brood), maar daar is nu plaats voor 75 mensen, terwijl de groep in de Vluchtgarage bestaat uit zo’n 120 man. Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan verelden week woensdag aan de gemeenteraad.

75 bed, bad, brood-plekken

Amsterdam heeft op verschillende nachtopvanglocaties ruimte voor in totaal 135 mensen. Ongeveer zestig mensen maken op dit moment al gebruik van de opvang. ‘We gaan niet over het eerder afgesproken aantal plekken heen’, zei Van der Laan. ‘We willen geen aanzuigende werking. De 76e die zich bij bed, bad, brood meldt, wordt met een treinkaartje doorverwezen naar een opvang in een van de gemeentes waar we afspraken mee hebben.’

Vluchtgarage

Dinsdag oordeelde het gerechtshof dat de gekraakte garage in Amsterdam-Zuidoost, waar sinds eind 2013 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren, per direct ontruimd mag worden. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie geven de bewoners een week de tijd zelf te verkassen, voordat ze overgaan tot ontruiming.

Cassatie

Veel van de huidige Vluchtgaragebewoners zien niets in de nachtopvang van de gemeente. Ze beraden zich op cassatie. De burgemeester zegde de gemeenteraad toe bij te dragen aan de opslag van de spullen van hen die na de ontruiming alleen ’s nachts nog een opvangplek hebben.

 

Sociale Zaken artikelen