HomeNieuwsSociale ZakenAantal klanten voedselbank daalt

Aantal klanten voedselbank daalt

Voedselbank
Het aantal mensen dat gebruik maakt van voedselhulp van de voedselbank is vorig jaar met 6 procent gedaald. Aan het einde van 2015 waren er 88.000 klanten.

Volgens de overkoepelende organisatie van voedselbanken heeft de daling vooral te maken met een ander beleid, want uit recente cijfers van het CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal mensen dat in langdurig armoede leeft juist groeit.

Maximaal drie jaar, dan stopt de hulp
De voedselbanken hebben in 2015 strenger gelet op de termijn dat mensen van de hulp gebruik mogen maken. Dat mag maximaal drie jaar. In 2015 was slechts 5 procent drie jaar of langer klant. In 2014 was dat nog 24 procent. Voedselbanken zijn ook nauwer gaan samenwerken met schuldhulpverleners en curatoren. Hierdoor wordt beter gelet op de toelatingscriteria.

Eigen benen
De cijfers worden pas sinds 2013 geregistreerd. ‘De eerste bank was er in 2002. Sinds die tijd is het aantal enorm gegroeid. Er is nu voor het eerst sinds lange tijd sprake van een daling van het aantal klanten. Maar het beleid van de banken is er ook op gericht om mensen zo snel mogelijk weer op eigen benen te krijgen. Dat heeft effect’, aldus een woordvoerster.95% van de gemeenten

De voedselbanken bedienen klanten in meer dan 95 procent van alle gemeenten in Nederland. Voedselbanken zijn steeds beter in staat om de voedselpakketten te vullen. Gemiddeld worden wekelijks twintig basisartikelen in een noodpakket verwerkt. Daarbij zit ook steeds vaker groente en fruit.

 

Sociale Zaken artikelen