HomeNieuwsAlgemeen Bestuur4 mei herdenken we thuis via RTV Purmerend. Ook Beemster biedt een...

4 mei herdenken we thuis via RTV Purmerend. Ook Beemster biedt een alternatief.

monjaagweg
Monument Jaagweg
Dit jaar gaan ze niet door: de traditionele stille tocht en de herdenkingsbijeenkomsten op de Kaasmarkt en in de Nicolaaskerk in Purmerend op 4 mei.

RTV Purmerend maakt een speciale uitzending, waarin onder andere de burgemeester de stad toespreekt en de voorzitter van het 4 en 5 mei Comité, Dick Blokker, de namen voorleest van de gevallenen. Waarin ook de twee minuten stilte in acht worden genomen. De opnames zijn vooraf genomen. Op de Kaasmarkt is dit jaar geen herdenking.

Dick Blokker: “Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. We herdenken deze keer op een andere plek, thuis op de bank of aan de keukentafel. Maar nog steeds herdenken we samen in verbondenheid, ieder met zijn of haar eigen herinneringen en gedachten. Dit is wat blijft en waar we nu een andere invulling aan geven.”

RTV Purmerend op Ziggo of Facebook
Het 4 en 5 mei Comité Purmerend en de gemeente hebben gezocht naar een invulling om op gepaste wijze stil te staan bij allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. RTV Purmerend maakt een speciale uitzending op maandag 4 mei van 19.45 uur tot 20.15 uur. Te zien op: Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390, rtvpurmerend.nl of de facebookpagina van RTV Purmerend.

In het land
Op verschillende televisiezenders wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

4 mei aangepaste Dodenherdenking in Beemster

Het 4 mei-Comité Beemster heeft een sobere alternatieve herdenking georganiseerd. Hieronder het bericht dat het Comité erover heeft opgesteld.
Maandag 4 mei a.s. herdenkt Nederland voor de 75ste keer hen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid en daarbij het leven hebben verloren. We kunnen het dit jaar alleen niet vormgeven zoals we gewend zijn.
Omdat de richtlijnen van het RIVM ons (terecht) beletten om bij elkaar te komen, biedt het 4 mei-Comité een alternatief programma aan, zodat we toch gezamenlijk kunnen herdenken. Ter plaatse op ’t Landje bij het monument zullen geen handelingen plaatsvinden.
Op maandag 4 mei kunt u om 19.30 uur afstemmen op kerkdienstgemist.nl (vervolgens klikken op Noord-Holland, dan op Middenbeemster en dan op Protestantse Gemeente Beemster). Via dat kanaal wordt u vanuit de Keyserkerk onderstaand programma aangeboden:
  • Inleiding door Mart Hellingman, 4 mei Comité                         
  • Toespraak burgemeester Karen Heerschop                                                   
  • Solo Martin Stroet                                                                                     
  • Bijdrage Beemster Gemeenschap                                 
  • Zang en piano door Floor Wittink                                                           
  • Afsluiting door Mart Hellingman
  • Om 19.59 uur luiden de kerkklokken en om 20.00 uur houden we 2 minuten stilte in acht
  • Het programma eindigt om ca. 20.05 uur
Wij hopen met deze sobere plechtigheid toch een gevoel van saamhorigheid te kunnen bewerkstelligen en vertrouwen dat we volgend jaar weer op onze gebruikelijke wijze de gevallenen kunnen herdenken.
Het 4 mei-Comité
Kijk voor meer informatie over de herdenking op www.4en5mei.nl.

Algemeen Bestuur artikelen