HomeNieuwsColumnWout Zeekant heeft een prettig gesprek met zijn buurman

Wout Zeekant heeft een prettig gesprek met zijn buurman

Wout Zeekant
foto Stadspartij

Ik ging vanmorgen de krant pakken. “Goedemorgen Wout,” klonk er. “Goedemorgen, Theo”, was mijn reactie
Theo is mijn overbuurman moet u weten en het gezellige van Theo is dat hij altijd wat te vertellen heeft, allerlei nieuwtjes en daarnaast is hij bijzonder scherp.
“Je lijkt die Krol wel,” zei hij met een glimlach. Het muntje viel niet direct, het was nog redelijk vroeg. Ik dacht eerst aan Ruud Krol, maar dat kan niet, zo snel en lenig ben ik niet meer.

“Oh nee toch”, antwoordde ik, “je bedoelt die…” Hij doelde op het feit dat ik twee jaar geleden lid ben geworden van  Stadspartij Purmerend en in diezelfde tijd opgestapt ben bij de VVD.
“Ik wil dat wel even uitleggen Theo. Ik kan mij niet meer vinden in de landelijke politiek voor wat betreft gezondheidszorg, jeugdzorg en het woningbeleid en daarom heb ik opgezegd.
Een aantal jaar geleden heb ik mij in het kader van de fusie met Purmerend opgegeven om ambassadeur te worden van de gemeente Beemster en dat heb ik met plezier gedaan. In die tijd werd ik geïnspireerd door onze  mooie polder met haar open en agrarische karakter, waar je heerlijk kunt wonen, waar gezellige buurtverenigingen zijn, prachtige bedrijven en waar fijne en nuchtere mensen wonen. Geen poespas, gewoon met de voeten in de klei.

Ik dacht ook: Het boek met daarin de waarden van Beemster is klaar en wordt ingebracht in het fusieproces, een zelfde soort boek als dat Purmerend presenteerde. Toen realiseerde ik me pas echt:  We worden Purmerend. En hoe gaan we dan die waarden uit de Beemster behouden? Ik heb nogal wat ervaring in het Purmerendse, ook met wat er niet goed kan gaan. Maar dat is een lange tijd geleden.
Ik heb van 1994 tot 2014 met heel veel plezier in de raad van Beemster gewerkt. Ik heb er heel veel energie ingestoken en een redelijke rugzak met kennis en ervaring mee gevuld. Aan het einde van mijn politieke loopbaan werd ik benoemd tot Ereburger van Beemster. En daar ben ik bijzonder trots op, maar het is niet zo van bosje bloemen, mooie plaquette en klaar. Ik wil die titel inhoud geven en daarom ben ik lid geworden van de Stadspartij, dat ben ik verschuldigd aan de Beemsterlingen.”

“Ah, dus daarom doe je het,” onderbrak Theo me met een knipoog, “ik dacht bijna dat je een verkooppraatje aan het houden was.” “Weet je Theo, ik loop nu twee jaar mee in de fractie van  Stadspartij Purmerend. Ik vind het een club fijne en inspirerende mensen die gaan voor hun stad en dat past mij en geeft mij inspiratie en af en toe gaat mijn vingertje omhoog van –Geen-Stadse-Fratsen in de Beemster!  Het is een partij van, niet zeggen maar doen en dat is mijn taal. Kijk maar naar Mario Hegger, wethouder in Purmerend, die is makkelijk aanspreekbaar, voegt de daad bij het woord. Niet wollig, maar direct en duidelijk.

De laatste periode doet de gemeenteraad van Beemster zijn stinkende best om alles vast te leggen en te borgen in bestemmingsplannen en toekomstvisies. Belastingafspraken. Prima, zo moet het en hoort het ook . Maar het is verdomde jammer dat de laatste drie jaar de gemeenteraad bezig was met alleen maar als oppositie en coalitie te chagrijnen naar elkaar. Ongeacht wat de reden ook was.
Een voorbeeld: de discussie over de Bloeiende Perelaar. Dan vraag ik mij echt af, hoe kon dit zo ontzettend fout  lopen, hoe kan dit. Er was grond gereserveerd op het Middenpad voor de school.
Er wordt gezegd  dat een andere locatie niet mogelijk is omdat de Purmerenderweg te druk is.

Maar wacht eens even, er is in het verleden een aansluiting gerealiseerd van de N244 naar de Purmerenderweg met als doel om al het doorgaande verkeer te weren en de Purmerenderweg verkeersluw te maken. Maar zie, er is niet doorgepakt, het ANWB bord Oosthuizen prijkt nog altijd bij de Beemsterbrug.
De Purmerenderweg in de Zuidoostbeemster zou een wijkontsluitingsweg moeten zijn en niet meer.  Om door te pakken is visie en politieke moed nodig en helaas ontbreekt dat. Wat is dit?

Theo, het kan best zijn dat na deze uitspraken  iedereen over me heen rolt, dat is dan maar zo. Laat mij dan maar die luis in de pels zijn. Daarom ben ik lid geworden van de Stadspartij.

Fijne dag, Theo.”

Met vriendelijke groet,
Wout Zeekant
Stadspartij Purmerend en Beemster

Het bericht van Wout Zeekant is ook verschenen in het recente nummer van Binnendijks en wordt met zijn toestemming ook op de website van de Stadspartij geplaatst.

Column artikelen