Witkar

witkar3
Wat moet je nu schrijven over een week waarin niets gebeurde waar niet kortgeleden over is geschreven? De media zingen rond over de affaire bij Ajax. Leuk als levende soapserie, zeker interessant voor onder het eten of aan de borreltafel. Maar verder natuurlijk volstrekt onbelangrijk. De agentenopleiding in Kunduz blijkt 42.000 euro per uur per agent te kosten. Tja, dat klinkt ernstiger dan het is, want dat is oud nieuws en was al bekend toen de missie startte.

In het Parool wordt de financiële handel en wandel van het Stedelijk Museum uit de doeken gedaan. Was de bouw al een rampenscenario, nu komt daar de exploitatie ook nog bij. En wat daarover bekend is, is nog maar een deel van de tegenvaller die daarin over het voetlicht komt. Even, jaren terug, ben ik in mijn rol van adviseur van een ander zeer zijdelings bij deze exploitatie betrokken geweest. Door mijn zijdelingse waarneming zag ik al dat het niet goed kon gaan. Voorzichtige signalen hierover zijn toen niet opgepakt. Om een lang verhaal kort te maken, het is dus voor mij geen nieuws. Maar wel gevaarlijk om er meer dan dit over te schrijven.

In het nieuws kwam dat veel mensen in onze regio de wethouders van hun gemeente niet kennen. Zo werd Stadspartij-wethouder Roald Helm aangezien voor de vader van Barack Obama. Een krant deed deze Jacobse en Van Es test (Ja, nee, niet thuis). Toevallig deed ik net zo’n test over welke krant in Purmerend dagelijks het lokale nieuws brengt. Vaak kreeg ik als antwoord: Het Parool, De Telegraaf , het Gezinsblad of de Zondagskrant. Opmerkelijk was geen enkele keer Dagblad Waterland of de holding de Nieuwe Noordhollandse Courant. Als ik vraag naar een minister in het kabinet-Rutte, dan krijg ik in 95% van de gevallen ‘Geert Wilders’ te horen. Het verstand van de mens in de straat is dus beneden nul zou je denken, maar daarover kritisch schrijven is in commercieel opzicht natuurlijk gevaarlijk. Dus maak je er maar een grap van.

Af en toe reis ik met de bus naar Amsterdam. Donderdag was weer zo’n dag en dit werd wel een opwindend tochtje. Op de Jaagweg zag een 85-jarige automobilist de bus over het hoofd en dat werd dus een aanrijding. Zonder letsel maar wel met oponthoud. Bij het uitrijden van de IJ-tunnel zagen een auto en een fietser zich met elkander geconfronteerd en even verderop lag een andere fietser kreunend op de grond na een conflictsituatie met een voetganger. In het Centraal Station werd ik zelf onder de voet gelopen door een horde beveiligingsmensen. Die waren hollend op weg naar onheil verderop in het station en hadden geen oog voor een gevallen man.

luud1Opgekrabbeld kwam ik op straat oud-Provo Luud Schimmelpennink tegen. Even droomde ik weg naar de wilde 70- er jaren van vorige eeuw. Er is in navolging van zijn elektrische witkar een nieuw experiment in Amsterdam met elektrische autootjes. Hij mocht de aftrap voor de start van deze energieverspilling geven. Waarom zou je namelijk als Amsterdammer in Amsterdam met de auto rijden? Er is nog steeds fantastisch en alleen voor de Amsterdammer te begrijpen openbaar vervoer en anders de fiets natuurlijk. De fiets die een grotere plaag voor Amsterdam aan het worden is dan de geldverslindende bouwprojecten. Maar dit terzijde.

Als je schakelt naar een raadsvergadering, zoals die van afgelopen donderdagavond, dan heb je geluk als je niet in een schorsing terechtkomt. Mijn vrouw en ik spraken dan ook af dat als me dat zou lukken, we die week dermate geluk hebben dat we een Staatslot kopen. En u gelooft het of niet de eerste de beste keer wonnen we zo € 10,-

Ik miste overigens Colette Sacco van de SP in deze raadsvergadering. In een vorige vergadering beschuldigde zij verschillende raadsleden van schofterig gedrag. In een verslag op de website van de SP wordt dit nog eens fijnzinnig uit de voeten gedaan. Dat belooft nog wat als deze raadsleden Colette tot de orde gaan roepen. Dat gaan ze doen, let op mijn woorden, leer mij de politieke cultuur in Purmerend kennen.
Het lijkt de soap tussen de Raad van Commissarissen en Cruijff wel, met Colette Sacco in de zelfgekozen rol van Cruijff. Reuze interessante televisie dus om voor thuis te blijven, maar verder volstrekt onbelangrijk natuurlijk.

Column artikelen