Wedden

rutteclown
Ik wilde eens een gewoon zomers stukje schrijven, zonder politiek en zeker zonder PVV. Maar het lukte niet.
Van alle kanten krijg ik namelijk complimenten, maar ook ‘vriendelijke’ sneren over mijn bijna gewonnen weddenschap. U weet ik sloot direct na de verkiezingen weddenschappen af dat er een PVVD en CDA kabinet zou komen. Niemand geloofde me, dus zit er een kapitaal bedrag in de pot. Ik won ook al de weddenschap over de gewonnen tweede plaats van onze nationale elf op het wereldkampioenschap, maar dit terzijde.
Maar de cruciale vraag is nu: heb ik wel gewonnen. Vooropgesteld dat het huwelijk tussen PVVD en CDA natuurlijk echt wordt gesloten. Als dit een feit is dan vind ik dat ik wel heb gewonnen, maar mijn verliezende wedgenoten beweren het tegendeel. Zij spreken van verschillende rollen van VVD en PVV, daar waar ik het heb over PVVD. Voorlopig wordt niet uitgekeerd, het geld blijft in de pot Het wachten is op het volgende kabinet vrees ik. Ik gok er nu al op dat dit het eerste kabinet Wilders gaat worden. De inschrijving voor die weddenschap is heden geopend!

U merkt, ik spreek al enige tijd consequent van PVVD en dat is met reden. Mark Rutte en Geert Wilders zijn afkomstig uit één en hetzelfde nest. Het zijn dus bloedbroeders die, naar mijn mening, in het verleden afspraken om samen aan de macht te komen in Nederland. De strategie was er  nog eentje uit de tijd van Napoleon. Zelfs Rita Verdonk speelde er met haar trots een afleidend bijrolletje in. En het lijkt te gaan lukken. Net als bij Napoleon zal het blijken een korte termijn overwinning te zijn, maar wel eentje die de geschiedenisboeken ingaat.
Vroeger werd van de kapitalisten en de pastoor/dominee in socialistische kringen de wrange opmerking gemaakt dat ze samenwerkten: de één hield ze arm en de andere dom.

Iets dergelijks zou je nu van PVV en VVD ook kunnen zeggen. De ene partij gaat voor de dommen (PVV) en de andere partij voor de rijken (VVD). En dat werkt! In de Telegraaf wordt door de lezers Wilders als de slimste politicus gekozen, gevolgd door Rutte en met een straatlengte achterstand Cohen. Dat zegt dus veel over de gemiddelde Telegraaf lezer. Dat was vroeger al zo en is nu nog net zo.
Alleen het CDA, daar is men toch ogenschijnlijk wel erg naïef geworden. CDA voorman Verhagen heeft zich openlijk tot een verloving laten verleiden door PVVD broeder Rutte. Hij vrijde al stiekem met de PVVD voorman nog voordat Rutte de kennismaking met PvdA, D66 en GroenLinks verbrak. Zoals bekend, liefde maakt blind. Platonische herenliefde in dit geval zullen we maar zeggen.

De haat van het CDA tegen links en PvdA in het bijzonder moet wel heel diep zitten, anders heb ik er geen verklaring voor. Ik durf er overigens nog niet op te wedden dat het CDA nu definitief ten grave kan worden gedragen. Eeuwenlange opgestapelde kennis en ervaring over ‘hoe aan de macht te blijven’ kan toch niet zomaar verdwijnen? Hoe anders is te verklaren dat het CDA niet kiest voor gedoogsteun aan een PVVD Kabinet?

haiderenkhadaffiDat rechtse politici er wel eens meer merkwaardige vrienden op na houden bleek maar weer eens uit onthullingen in het Oostenrijkse weekblad Profil over Jörg Haider. De inmiddels overleden Oostenrijkse rechts-populistische politicus zou forse bedragen te hebben ontvangen van de Libische leider Muammar Kadhaffi. Dat geld kreeg hij niet via een bankrekening, maar cash in plastic verpakt in pakketjes van 7000 dollar. Herhaaldelijk blijken zo bedragen tussen de 150.0000 en 200.000  bij Haider te zijn afgeleverd in dollarbiljetten.
Muammar Kadhaffi zou het geld hebben gegeven voor de financiering van Haiders verkiezingscampagne.
Voorts meldt het weekblad dat de justitie in Oostenrijk heeft ontdekt dat Haider 45 miljoen euro aan bankrekeningen in belastingparadijs Liechtenstein had staan. Bij zijn dood was daar nog 5 miljoen van over. Waar het geld vandaan kwam, waar het overgrote deel is gebleven en waar het voor was bedoeld, is volgens justitie onduidelijk.

De opmerkzame lezer zal weten dat ik ons familiekapitaal ook in Libië heb gestald toen het bankgeheim in Europa te grabbel werd gegooid. Juist dat Liechtenstein daaraan meedeed verbaasde me toen. Als hardwerkende telg uit een neo-liberale familie zag ik de plundering van het vermogen door achtereenvolgende zich links en/of rechts noemende regeringen in Europees verband bijtijds aankomen. Net als Haider vermoedelijk. Tja, één en één, het lijkt me dus niet moeilijk om te veronderstellen waar de andere miljoenen zijn gebleven.

Wedden?

Column artikelen