HomeNieuwsAlgemeen BestuurVVD ook meeste stemmen van Purmerenders

VVD ook meeste stemmen van Purmerenders

TweedeKamerStoelenDe VVD heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van 7 juni jl. de meeste stemmen gekregen van de Purmerenders. De partij van lijsttrekker Mark Rutte kon in de Marktstad rekenen op bijna 25% van de stemmen. Ook de PvdA en de PVV scoorden goed in Purmerend.

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar werd de VVD in Purmerend de grootste partij. De PvdA kreeg bijna 22% van de stemmen en de PVV werd derde met ruim 20% van de stemmen, gevolgd door de SP met ruim 10%. Het CDA verloor flink en kreeg slechts 6,4% van de Purmerendse kiezers achter zich. D66 en GroenLinks volgden met ieder zo’n 5,7%

Opkomst

De opkomst was met ruim 74% wat ongeveer gelijk is met het landelijk gemiddelde. In 2006 kwamen nog 78,5% van de kiesgerechtigden opdagen voor de verkiezingen voor een nieuw parlement. In totaal hebben ruim 43.000 van de 60.000 stemgerechtigden hun stem uitgebracht in één van de 37 stembureaus.

Purmerendse kandidaten

De twee Purmerendse kandidaten, Mona Keijzer voor het CDA en André Hanekamp voor Trots Op Nederland kregen ook voorkeurstemmen, maar niet genoeg voor een kamerzetel. Keijzer kreeg 87 stemmen en Hanekamp kreeg er vijftien.

Wijken

De VVD scoorde het hoogst in Weidevenne, het Centrum en De Purmer-Zuid. De PvdA haalde de meeste stemmen in Overwhere, Wheermolen en De Gors. De PVV van Geert Wilders werd het grootst in de Purmer-Noord. In zes van de zeven stembureaus in deze wijk kreeg de PVV de meeste stemmen.

Algemeen Bestuur artikelen