HomeNieuwsColumnVoorspellen

Voorspellen

vogelaar.jpg
Als een donderslag bij heldere hemel valt minister Vogelaar van haar ministerspost. Typisch PvdA om in eigen kring weer eens wat terrorisme te bedrijven. Zit bij de leden van die partij gewoon ingebakken en hoe meer te zeggen in deze club, des te heviger de neiging. Er nadert bovendien een verkiezingsjaar, dus dan is het helemaal schoon schip maken in die sociaal liberale kringen.

Achter de schermen, in zo’n ‘donker kamertje’, heeft de bende van de Zwarte Tulp de plannen tegen Vogelaar beraamd. Die had natuurlijk niets in de gaten, veel te naïef voor de ministerspost blijkt al meteen. Zelfs haar opvolger stond al klaar, ze had niets in de gaten. Ja in stilte machtsovernames organiseren kunnen ze wel die PvdA-ers. Kijk maar hoe ze in Purmerend de Ouderenpartij in een achterafje verder in de war brachten, de macht van hen overnamen en zo aan zich bonden. Maar dat is weer een ander verhaal.

De advocaat en Amsterdamse raspoliticus Eberhart van der Laan was in het geheim gepaaid en stond in de coulissen klaar om de lege stoel van Vogelaar direct in te nemen. Niet toevallig iemand uit Amsterdam lijkt me. In ijltempo je advocatenpraktijk van de hand doen en een ministerspost bezetten, is niet iets wat je even op een achternamiddag doet.

Waar rook is, daar is vuur in de politiek. Dat leerde ik in ‘de koude oorlogstijd’ al tijdens de lessen politicologie. Er moet iets zijn tussen Amsterdam en Vogelaar dat het krachtig en snel ingrijpen noodzakelijk maakte. En uit de mij immer ten dienst staande betrouwbare bron vernam ik het volgende.

De gemeente Amsterdam heeft een conflict met minister Vogelaar (Integratie) over miljoenenclaims van aanbieders van inburgeringcursussen. Veel daarvan kwamen in de problemen doordat de gemeente de toegezegde cursisten niet leverde. Vogelaar wil de gemeente deels laten opdraaien voor de schade. Amsterdam en andere grote steden, die in hetzelfde parket zitten, verzetten zich daartegen. Volgens de Tweede Kamer en minister Vogelaar (PvdA, Integratie) hebben de gemeenten veel te weinig gedaan om allochtonen te laten inburgeren. Het gaat om zo’n 45 miljoen euro. Als het aan de minister en de Tweede Kamer ligt krijgt Amsterdam voorlopig geen cent meer voor inburgering. Amsterdam wordt ook laksheid verweten. ‘Amsterdam heeft er echt een puinhoop van gemaakt,’ zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. ‘Wat ons betreft gaat er geen euro meer naar de hoofdstad.’ De SP en GroenLinks denken er net zo over: ‘De geldkraan dicht,’ zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Ja een minister die zo het verzet tegen het verspillende Amsterdamse PvdA bolwerk organiseert, moet er wel aan geloven. De advocaat Eberhard van der Laan zal deze weerstand tegen Amsterdam moeten gaan ombuigen, dat voorspel ik u. En ik voorspel vaak juist, ik waarschuw u maar vast. De miljoenen moeten door zijn ingrijpen juist wel naar het noodlijdende Amsterdam gaan vloeien.

Dat het rare jongens zijn bij de PvdA, waar je alles van kan verwachten, bleek maar weer eens door het merkwaardige handelen van staatsecretaris Ahmed Aboutaleb. In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op een oproep van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) aan lokale PvdA’ers om extra geld voor minima uit te venten als een PvdA-cadeautje.

Met de 50 miljoen euro, die het kabinet in juni uittrok voor de laagste inkomens, moet volgens Aboutaleb de ‘slagkracht van de PvdA’ worden getoond: „Wij zijn in staat iets te bedenken dat binnen een half jaar leidt tot 50 euro op de bankrekening," schrijft de bewindsman samen met PvdA-Kamerleden in een e-mail aan lokale PvdA’ers. Aboutaleb noemt het ‘een spectaculaire PvdA-actie’. Vóór Kerstmis moet het geld worden verdeeld. „U kunt lokaal deze actie promoten als PvdA-actie. Zo zal het succes op uw lokale afdeling uitstralen.”

De tweede kamer is woedend. De partijen noemen de oproep van Aboutaleb ‘ronduit schandalig’. Volgens Kamerlid Atzo Nicolaï (VVD) misbruikt Aboutaleb zijn positie als staatssecretaris om campagne te voeren voor zijn partij. Het is schandalig dat deze staatssecretaris een campagnebrief ondertekent waarin kabinetsbeleid wordt verkocht als een PvdA-presentje. Als bewindsman moet Aboutaleb de bevolking dienen, niet de PvdA," verklaart Nicolaï.

Ook de Purmerendse PvdA kreeg een mailtje van ‘kansenpakker’ Aboutaleb en diende in allerijl de door hem gevraagde motie in. Diverse partijen steunden de motie. De Stadspartij werd overgeslagen, bij de gehaaste raadpleging van de andere partijen, door de Purmerendse PvdA ijlbode Frank Alberts. De fractiekamer van de Stadspartij (zo hoorde ik hem zeggen) was hem iets te druk om er even binnen te lopen om de steun te vragen voor de motie van ‘Aboutaleb’. Uiteraard lieten de Stadspartij-raadsleden zich niet provoceren door deze rare en doorzichtige smoes en steunden ze de motie. Van kansenpakker wordt Ahmed Aboutaleb nu dus ook kansenbieder. Dat hij inmiddels excuus heeft moeten aanbieden aan de tweede kamer voor zijn slinkse optreden, zal de feestvreugde bij de minima over zoveel gulheid niet drukken, dat voorspel ik u.

Column artikelen