HomeNieuwsColumnVooroorlogse politiek

Vooroorlogse politiek

hondendrol.jpg 

Belangwekkend nieuws de afgelopen week.
De Tilburgse SP heeft in een verlate carnavalsroes weer eens wat opvallends verzonnen om de geest van ‘het volkje’ te pakken.
Verplichte DNA test op hondenpoep, daar gaat het om!
Zo moeten de honden die net hun verse drol in de maneschijn hebben laten glimmen, worden opgespoord. Het kost zo’n € 150,– per DNA onderzoek, maar dan heb je ook wat.

"Hondepoep, dat is toch van oudsher het onderwerp waar politieke partijen het over hebben als ze het even ontbreekt aan inspiratie om ‘het volkje’ in te pakken". Dat zegt mijn revolutionaire buurman.
Hij is nog van de oude stempel. Een verlate volgeling van de, zoals hij zegt , laatste echte socialistische voorman: Domela Nieuwenhuis.
Mijn buurman heeft ook Bertus Zuurbier nog gekend, een directe volgeling van Domela.
Met nieuwsgierige bewondering luister ik dan ook naar verhalen uit het verre domela.jpgverleden uit zijn mond.

Zuurbier had ook een hond.
Zuurbier noemde zijn hond "Hier", dat was gemakkelijk als de hond komen moest. Hij verkocht de Vrije Socialist op zaterdag bij het monument van Domela Nieuwenhuis op het Nassauplein.
Als er dan gezegd werd: "maar deze krant is oud", pareerde hij met de opmerking: ‘heb je hem dan al gelezen? Zoniet, dan is hij nieuw voor jou! "
Ondertussen scheet zijn hond het Nassauplein onder, voer voor de kapitalisten noemde Zuurbier dat!

Ik ben zo langzamerhand een kenner van de SP dus weet ik het vervolg al. Ik voorspel u dat ook in de rest van Nederland deze partij dit baanbrekende voorstel in geuren en kleuren zal gaan promoten.
U kunt er dus op wachten dat ook in Purmerend de lokale afdelingen van deze ‘socialistische verzetspartij’ dit verplicht registreren van DNA hondendrollen zal gaan voorstellen.
Purmerend is met al zijn rare honden paaltjes in het groen natuurlijk een gewild slachtoffer.
Mijn hond kan niet lezen dus doet steevast bij zo’n paaltje -naar ik veronderstel- zijn post- anarchistische verzetsdaad.
Ik doe dan altijd net alsof ik er niet bijhoor. Maar die ontkenningstruc wil de SP dus straks met een DNA test voorkomen. Nou die hondse onderzoeksmethode ben ik dus voor.
De DNA van mijn hondje heb ik namelijk nu al vast laten vastleggen in een DNA databank.
Alleen is het niet mijn stront, maar die van mijn anarchistische buurman welke daar is geregistreerd. Knappe SP kop die daar achterkomt.

Een beetje middenpartij, waarvan ik de naam niet wil noemen omdat het zowel op de PvdA, CDA, VVD, D66, ChristenUnie, SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ….. noem maar op, zou kunnen slaan, gaat zich natuurlijk niet serieus bezighouden met hondenpoep.
Zo’n middenpartij zou zich juist sterk moeten maken voor de afschaffing van de accijns op wijn.
wesseling.jpgWant wat lees ik in een boekbespreking in de Volkskrant. Wijn drinken is goed. Het moet zelfs! Dat blijkt al uit een vooroorlogs onderzoek van de hoogleraar en politicus voor de Roomsch-Katholieke Volkspartij C.D. Wesseling (foto, 1875-1947).

Zijn onderzoek leverde het volgende resultaat op.
Twee á drie glazen per dag zijn goed tegen allerlei vormen van kanker. Nog eens twee á drie glazen zijn goed ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Tel daarbij de wijn die voor het plezier wordt gedronken en je zit al op gemiddeld één fles per dag.
Dat is dan voor één persoon. Wil je ook je partner niet discrimineren dan kom je al op gemiddeld twee flessen per dag.
Op jaarbasis moet je dus rekening houden met een kleine 800 flessen per jaar.
Een beetje fles komt toch tegenwoordig al snel op € 4,-. Dus dat geeft een jaarlast, en helaas nog niet van de belasting aftrekbare post, van  zo’n € 3.200,–
Voor de kleine burgerman tegenwoordig natuurlijk niet meer te betalen.  De preventieve gezondheidszorg is en blijft zonder ingrijpen onbetaalbaar. Welke echte partij gaat zich nu eens druk maken om de eigen verantwoordelijkheid in de hijszorg? Zou het weer alleen van de partij tegen de betutteling moeten komen? De partij die toch al zo snel stijgt in de enquetes voor de volgende verkiezingen.

Maar in de vooroorlogse tijd van de Rooms Katholieke geleerde en politucus C.D. Wesseling, had je nog wel meer echte partijen die toen al aan de dure alcoholprijs een einde wilden maken.
hadjememaar.jpgDe hoofdpunten van bijvoorbeeld Hadjememaar (foto) van de Rapaille Partij waren: tegen hoge prijzen, voor goedkope jajempies (= borrels) van vijf cent, brood moet op 11 cent komen en vet op 35 cent; het urinoir op het Rembrandtsplein moet weg, en vrij vissen in het Vondelpark.  
Ja dat waren nog eens echte politieke onderwerpen.

Maar wat zegt men vaak, oude tijden keren terug.
Ik proost daar al vast op!

Column artikelen