HomeNieuwsColumnVolkstuinieren onder glas

Volkstuinieren onder glas

Sopropo
foto Stadspartij

Afgelopen jaar hebben wij, d.w.z. mijn vrouw en ik, in onze tuin een hobbykasje geplaatst met de bedoeling om exotische groenten te kweken. Het kasje is er gekomen maar hoe kom je nou aan planten?

 Allereerst bij het tuincentrum gekeken en daar wat komkommerplanten en tomatenplanten gekocht. Verder hadden ze niets aan exotische groenten.

Een vriendin van ons zei dat ze wel wat plantjes voor ons had, Sopropo, Boulange, Antroewa , Tajerblad en Madame jeanet.  Die hebben we bij haar opgehaald.
Ze vertelde ons over haar groentetuintje. Deze moestuin is in een grote kas in Almere. Ze heeft daarin een tuin van 12m² en daar kweekt ze het hele jaar door haar groenten.

We werden nieuwsgierig naar deze manier van moestuinieren en werden totaal verrast door wat zich in die kas afspeelt. Honderden hobby-tuinders hebben in die kas een stukje grond gehuurd om hun groenten te kweken.
Op Google verder gezocht op: Onze Kas Almere en kwam daarbij tot de volgende informatie over deze vorm van moestuinieren. Ook op Youtube staan er diverse filmpjes van enthousiaste tuinders.

Onze Kas in Almere is een initiatief van rozenkweker Ron van Zwet. Deze rozenkweker, afkomstig uit het Westland, heeft van de rozen afscheid genomen en is in 2012 begonnen om zijn kas ter beschikking te stellen voor moestuintjes. Het concept “Volkstuinen onder glas” is zo geboren.  Je hebt immers onder glas geen last van het weer, regen en wind zijn verleden tijd.
Ron van Zwet verhuurt deze tuintjes met een oppervlakte vanaf 12m² voor het luttele bedrag van 28 euro per maand. Je kan ook meerdere stukken huren en zo een grotere moestuin maken. Verder staan er in de kas kruiwagens voor algemeen gebruik klaar en buiten de kas is een composthoop aangelegd waar je je tuinafval kan deponeren.

Het concept heeft inmiddels navolging gekregen in Groningen en Zuid-Holland.

En in Noord-Holland?

Kas
foto Stadspartij

Wat zou het mooi zijn als dit concept ook in Noord-Holland uitgerold zou kunnen worden.

Bijvoorbeeld in de Beemster. Er zijn daar vele kassen en het zou fantastisch zijn als er een ondernemer opstaat en dit concept omarmt en dit in zijn kas (sen) zou kunnen ontwikkelen. Er is niet veel voor nodig. Enkele watertappunten en looppaden zijn al voldoende. Verder kan je dit uitbouwen met een verkooppunt van groenteplantjes, zaden en kweekbenodigdheden, zoals meststoffen, Lieveheersbeestjes (de larven eten luizen). De mogelijkheden zijn legio en je krijgt in zo’n kas een familie gevoel met de andere tuinders.

Belangstelling

Voor dit concept is veel belangstelling. Een moestuin huren bij onze volkstuinen is moeilijk en vaak zijn de aangeboden tuinen te groot en moet je verplicht deelnemen aan het Algemene Werk, werkzaamheden op het complex.

Dit is bij de overdekte tuin niet van toepassing. Je huurt een stukje grond in de kas en je kan lekker je eigen groenten en fruit planten. Er zijn uiteraard wel regels, zo mag je geen aardappels of cannabis planten. Maar dat is logisch toch?

Heb je belangstelling, laat het ons weten. Stuur een berichtje naar herman.reurts@stadspartijpurmerend.nl voor verdere informatie.

Links naar meer informatie:

https://stadstuinieren.nl/inspiratie/exotische-sferen-in-almere-buiten/

https://www.youtube.com/watch?v=3NCd0eT4LVI

Column artikelen