HomeNieuwsColumnVolendamisering

Volendamisering

volendamisering
Na de verpurmerending van Nederland, vondst van Gerrit Komrij, is daar plotseling de Volendamisering van Nederland (en België) als sociaal culturele vondst. Marcel van Roosmalen, NRC columnist concludeerde dat als volgt:

‘Volendam heeft ons totaal overgenomen, wij zijn Volendam. De Palingsoap bestaat niet meer. Dat klinkt geruststellend, maar dat is het niet. Inmiddels hebben alle Volendammers een eigen programma en Nick & Simon hebben er vier. De ernst van de situatie drong tot me door toen ik eergisteren zat te kijken naar Knevel & Van den Brink. Jan Smit was te gast. Er waren drie gespreksonderwerpen:
– Hij stond op nummer 1 in de Belgische hitparade.
– Hij speelde de hoofdrol in een film.
– Hij ging alle lijsttrekkers interviewen op 100% NL, zo’n beetje z’n eigen radiostation.

Jan Smit legde bij Knevel & Van de Brink uit hoe het verder gaat. Hij ging met Nick & Simon, de 3JS en alle andere Volendamse artiesten op vakantie naar Spanje, de beelden daarvan krijgen we in tien delen in het najaar. En daarna ging het naar België voor een promotietour. De gedachten gingen uit naar de arme Vlamingen want Volendammers zijn net lemmingen, Jan Smit kruipt aan land, de rest volgt en als je denkt dat ze op zijn, breken er weer nieuwe talenten door die ze zelf ontdekken.’

Nog net niet is Mona Keijzer aan de stal van Jan Smit c.s. toegevoegd, maar veel schelen doet het niet. Zeker niet als het aan mevrouw Keijzer ligt die er alles aan doet om haar Volendamse connectie breeduit in de media uit te venten. Nu valt er natuurlijk in Volendam veel terug te winnen op de PVV. De vorige verkiezingen overschaduwde de PVV alle andere partijen in Volendam. En ik hoop oprecht dat het CDA, met stuurvrouw Mona Keijzer aan het roer, weer veel PVV stemmers terugwint in het christelijke kamp waar ze al eeuwenlang thuishoren.

Vaak wordt me gevraagd op wie moet ik nu stemmen? In de regel geef ik geen rechtstreeks stemadvies, maar wijs op alle politieke schandalen van de laatste weken die als bijna een vanzelfsprekendheid zich aan elkaar rijgen. Denk aan Mark Rutte (VVD) die zomaar 1.000 euro belooft aan alle werkende Nederlanders in 2014. Hij rekent zeker op een massa werkloosheid? Denk aan de Kunduz-bende die ons opzadelde met langstudeerboete, forensenbelasting, hogere BTW, extra opslagen op gas en drinkwater, ontmantelen ontslagrecht en versneld verhogen van de pensioenleeftijd.

Denk aan al die partijen die de plunderaars van onze financiën (banken, verzekeraars, speculanten) niet durven aanpakken. Vergeet de partijen niet die tegen alle waarschuwingen in toch instemden met de toelating van de knoflooklanden tot de eurozone. Welke partijen zijn ook al weer verantwoordelijk voor de chaos en toenemende woningnood op de huidige woningmarkt, inclusief hypotheekverstrekkingen? Kan het dat partijen, zoals SP, oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals het niet voldoen aan de Europese boete bij overschrijding van het begrotingstekort van 3% of de partij die vindt dat weigerambtenaren moeten kunnen (CDA)?

Hoe zit het ook al weer met die pensioencrisis? Hoe is die ontstaan en is die er eigenlijk wel? Moeten de pensioenfondsen wellicht genoeg kasgeld opbouwen om de onrendabele hypotheken van de banken over te nemen? Een geluid dat ik thans van alle kanten hoor van hen die medeplichtig zijn aan het veroorzaken van de huidige crisistijden?

Zijn we op weg net zo’n ondemocratische en corrupt land te worden als de Verenigde Staten? Vinden we dat net zo normaal als de Amerikanen dat nu vinden? Ik mag dat nu zeggen omdat de vermaarde schrijver Geert Mak de voetsporen van John Steinbeck volgde en dit in zijn nieuwste boek concludeerde. Sterker nog, wie zijn analyse goed leest komt tot de conclusie dat democratie zoals we dat van de Amerikanen kennen is ingehaald en ingewisseld voor een landsbestuur dat door grote multinationale bedrijven wordt gerund. Precies zoals Karl Marx ooit voorspelde, maar wie weet dat nog? Zou je de Verenigde Staten in politiek en sociologisch opzicht als een tot Marxistisch verworden voorbeeldland mogen gaan typeren?

Is het volk tussen alle brood-en-spelen en Volendamisering door nog wel in staat om nog echt te kunnen kiezen op een partij met visie en…..een zuiver geweten?

Column artikelen