HomeNieuwsAlgemeen BestuurVan buiten naar binnen werken, de Stadspartij brengt het in de praktijk

Van buiten naar binnen werken, de Stadspartij brengt het in de praktijk

opgelost
De Stadspartij spant zich in om het gemeentelijk apparaat en ander instanties waarop mensen zijn aangewezen (mensen, middelen en methoden) van buiten naar binnen te laten werken. Dat betekent dus een goede communicatie met de burgers, werken vanuit dat directe contact met burgers. De Stadspartij brengt deze werkwijze uiteraard van oudsher zelf in praktijk.
De Stadspartij heeft bijvoorbeeld de afgelopen vier jaren via wijklunches de burgers in de wijken opgezocht. Met succes werden vele vragen beantwoord en irritaties, probleempjes en problemen opgelost. Zowel in relatie tot het gemeentelijk apparaat als andere (sociale/nuts) instanties.
In de regel is er een goed contact met bestuurders en ambtenaren van de gemeente. En ook instanties blijken als de Stadspartij zich erin mengt van goede wil.
De intentie om van buiten naar binnen te werken is er dus zeker wel, het besef, de handigheid en de goede manier van contact leggen en onderhouden met burgers roept nog wel eens vragen op.
Onderstaand – ter illustratie – een bericht van een nu tevreden burger over een situatie die speelde tussen een burger en een woningbouwvereniging.

Hulp vragen loont!

Wij zijn een gezin dat vanuit Amsterdam de rust in Purmerend zochten. Doordat je dan lastig aan een huis komt in Purmerend hadden wij de mazzel een huis te bezichtigen in december 2012 tijdens een hevige sneeuwval. Wij kregen de woning uiteindelijk, maar wel met heel veel werk. De woning was flink verouderd en had een hoop werk nodig om er ons huisje van te maken.

 Tijdens het klussen kwamen de gebreken naar boven die gemaskeerd aanwezig waren. Heel veel vocht, schimmel en problemen met elektra. De woningbouw werd uiteraard op de hoogte gesteld, gevraagd om dit probleem op te lossen.

 De opzichter kwam met een fles schimmelverwijderaar en de mededeling dat dat normaal in Purmerend was. Echter waren wij van mening dat dit niet normaal was. Op naar de huurcommissie, wat blijkt het was dus niet normaal.

 De woningbouw werd verzocht de gebreken te herstellen. Dit zijn helaas snelle oplossingen geweest die snel weer zouden gaan opspelen. Met frisse moet weer verder. Dat verging snel want de volgende problemen stapelden zich op.

Wij waren het vertrouwen kwijt en hebben een andere opzichter gekregen die aan handen en voeten gebonden was. Er ontstonden diverse lekkages, onverklaarbare manier dat de brandmelder die afging, gezondheidsproblemen en ga maar zo door.

 Er valt een brief op de mat of we willen verhuizen.
Oké, ik woon hier geen jaar, al veel geld uitgegeven aan het huis en de verhuizing, apparatuur vervangen want dat lag aan ons en niet aan de elektra (dus wel). Hoe ga ik dit doen??

Ten einde raad heb ik besloten om de gemeenteraad aan te schrijven. Het loont. Dezelfde avond en volgende dag  heb ik veel steun gehad. De Stadspartij had mij gebeld om te vragen om te mogen komen kijken.
Graag! Dus afspraak werd gemaakt en de Stadspartij kwam langs om te zien wat er aan de hand was.

Hierna kwam alles in een stroomversnelling. De woningbouw was ineens bereid om met ons in gesprek te gaan over een vergoeding terwijl zij dit eerder hadden afgewezen. Nadat er meerdere malen is gebeld door de Stadspartij zijn wij er toch redelijk uitgekomen.
Ook hebben wij de klachten uit de straat verzameld om aan te kunnen tonen dat dit probleem heel lang bestaat en in grote mate.
Bouw en woontoezicht zijn ook ingeschakeld door de Stadspartij. Zij zijn onderzoeken gestart in de buurt.

Uit mijn ervaring zeg ik, heb je een probleem dat je echt boven het hoofd groeit en sta je met je rug tegen de muur tegen de grote bedrijven zoals een woningbouwvereniging vraag hulp!
Wij wonen nu in een goed huis en zijn dankbaar dat de Stadspartij toch een paar deuren voor ons heeft kunnen openen.’

Naam en adres bekend bij de Stadspartij

Algemeen Bestuur artikelen