Undercover

 pvv_3

Er is gesjoemeld met de stemmen bij de schaduwverkiezingen op de sites van WebRegio en echo.nl (bekend van Het Gezinsblad). Beide mediabedrijven bieden bezoekers van hun websites de mogelijkheid om alvast aan te geven op welke partij ze gaan stemmen.
Mij was al opgevallen dat Trots Op Nederland, PvdA, VVD en enkele andere kleine partijtjes lokaal met wel erg onwaarschijnlijke percentages genoteerd staan.
In mijn vorige column schreef ik al dat ik uit balorigheid, vanaf alle PC’s die ik in het land tegenkom stem op een lokale partij. Wel integer, dus op een lokale partij die ik daar toevallig op de verkiezingsborden lees. Dat mag toch?

ronwiegelVan Ron Wiegel (foto) van Lijst Wiegel lees ik dat hij alle vrije PC’s kaapt om een stem op zijn eigen lijstje uit te brengen. Hij maakt daar geen geheim van, ja pronkt er zelfs trots mee. Typisch des Wiegels he?
Ook is mij bekend dat als je via proxyservers inlogt, je kan stemmen op wie en wat je maar wilt. Totdat je er een lamme hand van krijgt.
Toevallig heeft de nummer 3 van TON, Taco Scargo, een bedrijfje gespecialiseerd in internetdiensten. Velen wijzen dus nu al met een beschuldigende vinger naar hem voor het schijnsucces van TON. Maar dat is natuurlijk ook niet eerlijk. Want er is ook een hele eenvoudige methode en dat is om centraal vanuit het land met georganiseerde stemclubjes de boel op alle lokale plekken die je maar wilt te manipuleren. Hoewel ik het niet kan waarmaken, lijkt dit me wel de ouderwetse methode die je van partijen zoals de PvdA zou kunnen verwachten.
Voor mij is wel duidelijk dat de partijen die met stemmen manipuleren, toegegeven door hen of niet, een dreiging van bestuur door en met list en bedrog betekenen voor de burgers.

 Nog erger wordt het als ik uit reacties ook opmaak dat mensen willen stemmen maar merken dat dit niet gaat omdat ze een melding krijgen dat ze al via internet gestemd zouden hebben.
Daar weten die gebruikers niets van en dat verbijstert ze.
Dan zijn er twee verklaringen mogelijk. Of Ron Wiegel en geestverwanten kwamen langs of hun computer is gehackt. Je hoort zo vaak dat criminele hackers in stilte het gebruik van je PC kunnen overnemen, waarom zouden de dolgedraaide aanhangers van allerlei louche partijtjes dat dan ook niet kunnen en doen?

Weet u  nog dat Rop Gonggrijp van wijvertrouwendestemcomputersniet.nl  de stemmachines op het hakblok legde vanwege de slechte beveiligingen van die apparaten? Als ik nu zo zie wat er in het geniep met de onbenullige stempolls op website gebeurt, dan zij we door het oog van de naald gekropen. Dankzij Rop en kornuiten kunnen we in ieder geval de echte verkiezingen nog vertrouwen.

Ik kijk natuurlijk ook met enige spanning naar de uitslag voor de Stadspartij. Mijn toekomst als columnist hangt er van af. In tweeërlei betekenis. Verliest de Stadspartij desastreus (wat niet wordt verwacht maar dat was de vorige keer ook zo) dan vervalt het nut van deze stukjesschrijverij. Wie leest het dan nog. Ook al zijn de leescijfers van website en column tot nu toe toch wel imponerend, je weet het maar nooit!

Ik acht evenwel zelf de dreiging het groots dat ik raadslid wordt, mogelijk zelfs wethouder. Zoals ik al eens eerder schreef ben ik ingegaan op een uitnodiging van een partij die kandidaten zocht. Om me toen goed op het sollicitatiegesprek te kunnen voorbereiden ben ik zelfs nog naar Den Haag geweest om te kijken hoe het daar toe gaat. Ik sprak er zelfs met een zeer prominent kamerlid. Ik kan zeggen het klikte van hun kant meteen en er ontstond ook een warme band naar mij toe. Dat heb ik enkele vrienden verteld omdat ik zelf ook een beetje begon te twijfelen. Gelukkig hielpen die me snel uit de droom en aan een goed alternatief. Onlangs heb ik nog lokaal, als blijk van goede wil, wat borden aan palen opgehangen. Natuurlijk ook aan palen waarvan ik wist dat ze er wel weer door hogerhand van afgehaald zouden worden. Maar wie niet waagt die niet wint dacht ik erbij. Wat HP/De Tijd-verslaggeefster Karen Geurtsen undercover bij de PVV deed, dat kan ik op lokaal niveau ook. Als ik de kans krijg, dan zult u er van tijd tot tijd in deze column over lezen.

Column artikelen