HomeNieuwsColumnUitlokkertje

Uitlokkertje

bosbril_218787r.jpg
Een Ray Ban zonnebril voor minister Wouter Bos. Een rompertje voor kindje Asscher, een steek met sabel voor Carolien Gehrels. Dat zijn zo’n beetje de meest in het oog springende declaratieslippertjes van onze bestuurders tot nu toe. Toeval of niet, wel PvdA bestuurders. Als er één ding duidelijk is dan is het dat deze politici niet aan de stijl en klasse van Silvio Berlusconi kunnen tippen. De geliefde premier van Italië, die de status van Caesar aan het bereiken is, laat geen dag voorbij gaan om nieuws te maken.

Het gerechtelijk onderzoek naar corruptie en prostitutie waarin de Italiaanse premier verwikkeld is, brengt hoe langer hoe meer bizarre details aan het licht. Maar terwijl kranten in binnen- en buitenland smeuïge reportages brengen, wordt het schandaal op de best bekeken Italiaanse tv-journaals systematisch genegeerd. Die zijn dan ook allen in handen van het Imperium van Berlusconi.

‘Alweer vullen de kranten zich met vuil en leugens’, zo reageert Berlusconi als hij de berichtgeving in de vrije pers gewaar wordt. En het volk, dat smult van papi Berlusconi. En in plaats dat de veel geplaagde PvdA-coryfeeën daar nu een voorbeeld aan nemen en eens flink de beest gaan uithangen, kruipen ze in hun schulp. Dit terwijl de VARA toch nog steeds de spreekbuis is van sociaal-democratisch Nederland. En met die spreekbuis vallen toch zetels te winnen. De VARA zelf kent het klappen van de zweep al. De salarissen van de toppers in hun stal bereiken al het niveau van goed scorende profvoetballers.

Wie weet nog de bravoure van de legendarische Amsterdamse straatpolitici Bakker en Bakker. Die lieten zich niet koeioneren als er bonnetjescontrole was. Ze maakten er straattheater van en lieten weten dat de controle de pot op kon. Toen iedereen dacht dat ze toch op de knieën waren en ze een koffertje vol bonnetjes aan Job Cohen ter controle voorlegden, kwam hun meesterstuk tevoorschijn. Het koffertje bleek gevuld met rollen wc-papier. Om nog maar eens even goed te laten merken dat ze ´schijt´ hadden aan al die controles. Ze werkten er als politici hard voor en dan mag je er best van profiteren ook, was hun leuze.

Automatisch gaan je gedachten naar Purmerend. Hoe sterk zijn de politici hier in de leer? De PvdA’ers Berent Daan en Jos Lutz hebben met, respectievelijk scheuren met de motor en kindjes illegaal thuis houden van school, geprobeerd een breuk met het verleden te maken. Maar daar bleef het ook bij. Ze lopen beiden nu weer braaf in de pas, ook al druipt de frustratie er vanaf. Vooral die uitlokkertjes van die Stadspartij-politici, daar balen ze van.

ernst2.jpgMario Hegger (Stadspartij, links op foto) weet een overlastgevende jongerenontmoetingsplek te laten sluiten en de schuldvraag bij wethouder Daan te laten. Ernst Ankersmit (rechts op foto met zelfgekochte?bril) spreekt over ´demoniseren´ van zijn partij als het gaat om de jarenlang verzwegen waarheid over de Stadsverwarming en het buiten het college van B&W houden van de Stadspartij. PvdA-fractievoorzitter Jos Lutz voelt zich aangesproken en laat aan wie het maar horen wil weten dat hij de laatste keer toch echt serieus collegedeelname aanbood aan de ´rebellenpartij´. Een aanbod op een moment dat hij met zijn reuzewinst toen al lang wist dat de Stadspartij na meer dan halvering in zetels die vraag niet serieus nam.

Ook is Jos Lutz boos op Roald Helm hoorde ik uit betrouwbare bron. Helm schijnt als toehoorder namens de auditcommissie bij het overleg gezeten te hebben toen enkele fractievoorzitters een smeekbede richten tot een ex-gedeputeerde om ze nog een jaartje langer aan te laten knoeien met de financiën van de Stadsverwarming. Liep natuurlijk op niets uit, precies wat Helm eerder voorspelde, maar Lutz had kennelijk wat meer empathie van Roald Helm verwacht voor zijn ´reddingsoperatie`. Nu was zelfs het verslag van het gesprek dat Roald Helm maakte eerder klaar dan het verslag van Jos Lutz. Dat steekt natuurlijk ook, maar ook dat Roald Helm even terloops in zijn verslag aanstipte dat tijdens het gesprek de kwestie van de 56 miljoen stadsverwarmingschulden helemaal vergeten is aan de orde te stellen.

En nu schijnt die zelfde Roald Helm ook inzage te hebben gevraagd in het declaratiegedrag van het Purmerendse college van B&W. Hij wil de onderste steen of liever gezegd bonnetje boven, die Stadspartij-rakker. Verder dan de declaratie voor een rolletje drop en een halve euro voor wc-gebruik zal het wel niet komen verwacht ik, onze Purmerendse bestuurders kennende. Gemiste kans, alweer!

Foto onder: R. Sampimon

Column artikelen