HomeNieuwsColumnTichelaartje

Tichelaartje

 

Een ‘Tichelaartje” is een benaming die is ontleend aan uitspraken van PvdA-voorman Jacques Tichelaar. De man die vandaag iets roept, wat hij morgen toegeeft niet waar te kunnen maken; als hij het al had gewild, de vijand (?) het toelaat, maar hem ondertussen wel publiciteit verschaft ala Henry Ford. Kortom een ogenschijnlijke domoor die zich als een soort mol van de tegenbeweging heeft ingegraven in de top van de PvdA. De man die als de zogenaamde hofnar van Wouter Bos mee was bij de onderhandelingen over de huidige nieuwe regering met CDA en ChristenUnie.

Hij zou de krijgkunsten hebben bestudeerd van die christelijke broederschappen. Dus alle meer dan tweeduizend jaar oude trucs evolutionair kunnen doorgronden. Menig pedante sociaal democraat, met een geestelijke bagage van pak ‘m beet vijf jaar, die het nog steeds gelooft. Nimmer kwam het bij hen nog op om hem als de ‘mol’ in de gelederen van de PvdA te gaan zien. Anders bij mij natuurlijk, zou ik zo zeggen. Ik waarschuwde de PvdA al voor hem in een eerdere column. Maar de partij luistert zoals gewoonlijk niet naar mijn wijze raad, dus waar reken ik nog op. Nu kwam Tichelaartje weer met het door zijn werkelijke achterban ingefluisterde idee om de universitaire studie geheel in een lening om te zetten. Afgestudeerden verdienen straks toch al genoeg. Dom, dom, dom. Te dom om nog uit te leggen waarom dom.

Als hij zijn zin krijgt, wat de goden verhoeden, dan levert dat straks de studenten een terug te betalen studieschuld op van 1 ton euro! De SP komt ter linkerzijde zo wel heel gemakkelijk aan de stemmen, en het CDA ter rechterzijde als direct tegenstander van het ideetje evenzo door dit onzalige nieuwjaarsidee. Maar Jacques zal het straks allemaal als een misverstand uitleggen. Het was bedoeld om de VVD uit de roken. Die partij wordt rechts uitgevreten door Wilders/Verdonk, en rechts-liberaal – naar hij hoopt-  door de PvdA. Maar net als wat gebeurde bij de PSP en de CPN is het hoofddoel natuurlijk: het laten imploderen van het socialistische gedachtegoed. Zo, dat is wel weer genoeg gramschap op de eerste dagen van het nieuwe jaar. Er was ook veel beter nieuws. Mannen met buikjes leven langer, vernam ik. Eindelijk genoeg ‘argumentum ad hominem’ om na Montignac (wie ook weer?) Sonja Bakker de deur uit te doen.

Ik heb veel in te halen dus dat wordt schransen. Mijn goede wensen worden dus al het ware vanzelf vervuld. Als Jacques het had gezegd dan had ik de wenkbrauwen gefronst, maar het kwam van een echte wetenschappelijke bron. Net als het bericht dat we minder televisie hebben gekeken in 2007. ‘Komt van de klimaatverandering geeft de omroepwereld aan.’ Natuurlijk niet van die hopeloze programma’s. Die moesten immers bij veel te hoge temperaturen in elkaar worden geflanst.

Vandaag las ik ook dat ons voedsel in rap tempo duurder word. De nieuwe in economische opzicht exploderende landen, China en India, eisen hun quotum op de wereldmarkt op. De melkdoppen zijn daar niet meer nodig. Hier misschien straks wel. Mijn ouders die de oorlogen nog hebben meegemaakt, zouden als ze nog in leven waren bij zo’n bericht direct aan het hamsteren zijn geslagen. En waarom zou ik aan die wetenschappelijke ditjes en datjes meer geloof hechten dan aan de levenservaring van mijn eigen oorlogsveteranen? Wie de wekelijkse reclame blaadjes goed leest, ziet dat er vooral in blikvoedsel op dit moment veel aanbod is. ‘Het lijkt wel overtollig voedsel uit de legerdepots’, hoorde ik mijn revolutionaire buurman uitroepen. U begrijpt waar mijn kasten thans mee worden gevuld. Ik wacht niet totdat Tichelaar, als navolger van de door hem bewonderde Colijn, op de radio meedeelt ‘dat er niets aan de hand is en hij ons een rustige nachtrust toewenst’.

Rest mij nog om de lezer een gelukkig en voorspoedig 2008 toe te wensen!

 

Meander

 

Column artikelen