HomeNieuwsAlgemeen BestuurThuiskopieheffingen gaan omlaag

Thuiskopieheffingen gaan omlaag

thuiskopieren
De thuiskopieheffingen dalen met ingang van 1 januari 2015 met 30%. Dit betekent een heffing van € 3,50 op desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een heffing van € 1,40. Voor externe hdd-drives en e-readers geldt straks een bedrag van € 0,70. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: 2 eurocent.

Dit staat in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft eerder dit jaar geoordeeld dat het maken van een privé-kopie van auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde prestaties uit een illegale bron niet is toegestaan en ook niet heffingsplichtig is.

Staatssecretaris Teeven heeft de Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie. De SONT heeft onlangs advies uitgebracht op basis waarvan de nieuwe bedragen voor de thuiskopieheffingen zijn vastgesteld.

De thuiskopieheffingen zijn ingesteld als compensatie voor het nadeel dat rechthebbenden ondervinden als gevolg van het maken van kopieën voor eigen studie of gebruik van beschermde werken zoals muziek, boeken en films. Stichting de Thuiskopie int en verdeelt deze auteursrechtvergoedingen voor en aan rechthebbenden door middel van verdeelorganisaties.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de AMvB voor spoedadvies aan de Raad van State te zenden

Algemeen Bestuur artikelen