HomeNieuwsAlgemeen BestuurStedenband met Jihlava eindigt niet na 2012

Stedenband met Jihlava eindigt niet na 2012

Jihlava-bord

Na dit jaar zal de stedenband tussen Purmerend de Tsjechische stad Jihlava worden stopgezet, zo besloot de gemeente raad eerder. De Stadspartij is blij met de stopzetting van de stedenband, omdat de gemeente daar veel geld mee bespaart.

Vanuit Jihlava was echter het verzoek gekomen de stedenband toch te verlengen. Het college van B en W stelde voor dit te doen, zonder hiervoor financiële middelen vrij te maken. De gemeenteraad besloot in het voorjaar van 2012 in meerderheid deze voor Purmerend kostenloze verbintenis daarom toch voort te zetten.

“De Stadspartij is nooit voorstander geweest van de stedenband,” zei Stadspartij-fractievoorzitter Mario Hegger in het Purmerends Nieuwsblad. “De Stadspartij staat op het standpunt dat de bewoners van Purmerend in brede zin er geen belang bij hebben dat er geld voor uit wordt gegeven.”

Purmerend en Jihlava hebben sinds november 1991 een stedenband met elkaar. Het doel van de stedenband was dat de twee gemeenten met elkaar zouden samenwerken op het gebied van cultuur, bestuur en sport. Ook zouden er allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals het uitwisselen van ervaringen tijdens stages bij de gemeente Purmerend en het Waterlandziekenhuis en het organiseren van culturele en sportieve ontmoetingen tussen Purmerend en Jihlava.

De laatste jaren werd er weinig meer georganiseerd tussen de twee steden. In het voorjaar van 2009 was er nog veel ophef over Purmerendse gemeenteraadsleden en wethouders die op kosten van de gemeente op reis gingen naar Tsjechië. Dit ‘snoepreisje’ kreeg indertijd veel media-aandacht. In juni 2011 brachten een viertal raadsleden van PvdA, D66 en Trots op Nederland opnieuw op bezoek in Jihlava. Zij hebben aangegeven hun reiskosten niet te declareren bij de gemeente.

De besparing die de opheffing van de stedenband oplevert is vooral te danken aan de verkoop van het Jihlava-huis naast parkeergarage ’t Lammetje op de Schapenmarkt in de binnenstad. De verkoop van het pand zou ongeveer 180.000 euro kunnen opleveren. Dit blijkt uit vragen die de Stadspartij eerder stelde. Ook hoeft dit pand niet meer onderhouden te worden. Dit scheelt, samen met de andere samenwerkingkosten, zo’n 30.000 euro per jaar.

ZIE OOK:

 

Lees ook de columns van huiscolumnist Meander over de stedenband uit het archief:

Algemeen Bestuur artikelen