HomeNieuwsAlgemeen BestuurStart bouw opvangtent voor 450 asielzoekers in Baanstee-Noord

Start bouw opvangtent voor 450 asielzoekers in Baanstee-Noord

foto Stadspartij


Vanaf deze week start de opbouw van de crisisnoodopvang aan de Visserijweg in BaansteeNoord. De noodopvang is bedoeld voor 450 asielzoekers voor een periode van drie maanden. Op 6 september is de komst van deze noodopvang aangekondigd. Het gaat om een tijdelijke opvang voor zowel volwassenen als kinderen die bij het COA bekend zijn. De gemeenten Purmerend en Edam-Volendam nemen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze mensen niet buiten hoeven te slapen in Ter Apel. Omwonenden en bedrijven zijn over de werkzaamheden geïnformeerd.

De voorbereidingen zijn direct gestart

Na het besluit om te helpen bij de opvang van asielzoekers, zijn de voorbereidingen om de grond en nutsvoorzieningen klaar te maken direct begonnen. Vanaf deze week start de daadwerkelijke bouw van de tent. Dit zorgt voor meer bouwverkeer van en naar de locatie met materialen voor de tent. De planning van de opbouw is mede afhankelijk van het weer. De verwachting is nu dat de noodopvanglocatie op 5 oktober opengaat.

Het COA wijst mensen toe

De helft van de groep verblijft op dit moment in een noodopvang in Assendelft en zullen naar de Baanstee-Noord verhuizen zodra de opvang gereed is. Die groep is divers en bestaat uit mannen, vrouwen, ongeveer 50 kinderen, en ouderen. In totaal 225 personen. De andere mensen die hier onderdak krijgen, worden door het COA toegewezen. In totaal is er voor 450 mensen een opvangplek. Iedereen is ingeschreven bij het COA en zit in het proces voor asiel in Nederland. Sommigen hebben inmiddels een BSN nummer en werken.

Wat wordt er in de opvang geregeld?

Wij organiseren in deze noodopvang een slaapplaats, sanitair, medische zorg, maaltijden en dagbesteding. Er is een veiligheidsplan opgesteld samen met de Veiligheidsregio en de politie om ervoor te zorgen dat hier een tijdelijke goede opvangplek is. We maken bij het opbouwen van deze locatie gebruik van de ervaringen bij de noodopvang in Assendelft. Ook zetten we lokale bedrijven en organisaties in om te helpen.

Informatie en veelgestelde vragen

Meer informatie en over de opvang of het bieden van hulp is te vinden op de pagina over de noodopvang Baanstee-Noord.

Foto: Tussen de Visserijweg en de Edammerweg wordt de noodopvang opgebouwd. Het gaat om kavel 15b, nu nog weiland, waar de nieuwe milieustraat van de gemeente Purmerend zal worden gebouwd.

Algemeen Bestuur artikelen